Veldboeket

Wanneer ik bloemen zie maakt mijn hart altijd een grote sprong van blijdschap. Elke bloem is weer anders en heeft voor iedereen weer een andere waarde/ betekenis. Ik ben er zo dol op dat ik hier ook heel graag mijn beroep van wou maken en hier dan ook een opleiding voor heb gevolgd. Dat is nu ongeveer negen a tien jaar geleden dat ik hiervoor mijn diploma heb gehaald. Daarna heb ik in diverse bloemenwinkels mogen werken en de laatste winkel waar jj werkte was Thea de Groot bloemiste in de Cornelis Schuytstraat. Dit was z’n mooie tijd. Jammer genoeg door de crisis bestaat het bedrijf nu niet meer, Wat was dat een mooie tijd voor mij. Daarna ben ik een hele andere kant opgeslagen en mis ik het bloemschikken wel heel erg. Dan zou je denken dan ga je toch bij een andere bloemenwinkel solliciteren, ik wou dat dat kon! Alleen kan mijn lichaam dat niet meer zo lang volhouden door mijn ziekte fibromyalgie. Maar mijn liefde voor dit vak borrelt nog overal en daarom kwam ik bij het idee om dit vak met je te delen. Bloemschikken met Draad en spijker. Zo af en toe maak ik bloem creaties en laat ik zien hoe je die zelf kunt maken. We zien nu heel veel veld achtige boeketten voorbij komen in het interieur en het is ook niet super moeilijk om te maken, omdat het lekker een speelse en springerige uitstraling mag hebben.

Hier in Emmen is er elke vrijdag de markt, dus ik op mijn fiets in de regen naar de markt, bloemen halen bij De Gier Bloemen. Ja je moet er wel wat voor overhebben! Op dit moment zie je al allemaal voorjaarsbloemen voorbij komen zoals de bloesemtakken, tulpen, ranonkels, narcissen, blauwe druifjes, maar wat mij ook heel erg doet denken aan het voorjaar dat is de brem. Ik ben zo verliefd, eerst op de geur en ook op de mooie lieve bloemen (schutbladeren), dus toen ik die zag staan wist ik meteen dat ik die wou meenemen. En wat ook belangrijk is, is dat deze een mooi verwilderd effect geven op je veldboeket. Welke je ook goed kan gebruiken in veldboeketten zijn grassoorten en inderdaad de bloemen die je zo in of uit een weiland kan plukken (of die deze uitstraling hebben).

Naast de brem heb ik nog drie bossen scabiosa gekocht, allemaal in de roze tinten (alvast om in de valentijnsferen te komen en de kleuren komen overeen met het interieur). Nat en blij fietste ik weer terug naar huis. In de tussen tijd bedacht ik welke groensoort ik er nog bij kon nemen, want je hebt wel een basis nodig om je bloemen mooi in de vaas te kunnen steken en buiten kan je heel veel moois hiervoor vinden. Bij ons is er heel veel bamboe te vinden en dit geeft het veld effect waar ik nog naar op zoek was. Wanneer je alle bloemen bij elkaar hebt wat je mooi vind dan kan je beginnen.

Hoe ga je te werk:

  1. Pak een vaas die mooi in verhouding is met de bloemen en zorg dat je werkplek schoon is, dit houd het werken overzichtelijk en beschadig je de bloemen zo min mogelijk. Doe de voeding voor de bloemen in de vaas en meng dit met lauw water. Wanneer je bloemen met een behaarde steel hebt gekozen (zoals bijvoorbeeld de gerbera), dan moet je er voor zorgen dat je een klein laagje water in de vaas doet, wanneer je dit niet doet dan smet je bloem en heb je er niet lang veel plezier van. Daarna maak je het groen en de bloemen schoon. Doe dit ongeveer halverwege. Dit doe je omdat dan het water langer schoon blijft, waardoor je langer van je mooie bloemen kan genieten.
  2. Je kan een boeket met de hand schikken, maar ook in de vaas schikken en dat laatste laat ik je vandaag zien. Als eerst maak je de basis van je groen soorten. Ik gebruik hier de bamboe voor. Bamboe geeft van zichzelf al veel volume, dus ik had aan drie takken wel genoeg. Wanneer je stelen in de vaas steekt, krijg je het mooiste effect wanneer je ze allemaal met de klok mee steekt, zo word niet alleen de bovenkant mooi maar ook de onderkant, waar de stelen samen komen (het bindpunt).
  3. Daarna ga ik op de zelfde manier door met de brem, alleen zorg wel dat je de verdeling van brem wel goed hebt. Zodat je hem aan alle kanten kunt bewonderen.
  4. Wanneer je de brem mooi hebt verdeeld, dan mogen de scabiosa’s er bij worden gestoken. Hier let je ook weer er op dat je met de klok mee steekt en dat je de verschillende kleuren goed verdeeld over je boeket.  Ook is het leuk om met verschillende hoogtes te werken, zo krijgt je boeket meer diepte en geeft het ook de uitstraling van een velboeket. Werk net zolang door met je bloemen totdat jij hem mooi vind. En klaar is je veldboeket.

De overige bloemen kan je altijd mooi presenteren in kleine vaasjes, die je dan weer in een groepje bij elkaar presenteert. Zo kan je overal in je woonruimte bloemen terug laten komen en word je steeds verrast door de lekker geurende brem. Wanneer het boeket een mooie plek heeft gekregen, is het dan nu tijd om er lekker van te genieten.

Wat is jouw favoriete veld bloem?

Liefs Sanne❤

 

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.