Hammertime

Zo af en toe houden we van bakken en dan is Ronald vooral van het bakken, ik vind het decoreren het leukste en de smaak dat bedenken we samen. Eigenlijk een goed duo! Maar dit keer moest ik het zelf doen, omdat Ronald zich niet zo lekker voelde vandaag. Sinds kort hebben we een nieuwe notenkraker van het merk Menu. Hij ziet er zeer stoer uit en heeft een erg leuke manier van het kraken van noten. Afgelopen vrijdag hadden we al hazelnoten gehaald op de markt, het weekend hebben we nagedacht over wat voor lekkers we er van gaan maken. En dat is een tartelette geworden met de smaken de witte chocolade, bosbessen, citroen, merengue en natuurlijk de hazelnoot! Ik ben deze ene keer een beetje lui geweest, want de tartelette bodem heb ik al kant en klaar gekocht. Maar zelf bakken is natuurlijk nog veel lekkerder!

 

 

Alle producten hebben we in huis, dus het is tijd om te beginnen met bakken.

Wat heb je nodig:

  • 100 ml slagroom
  • 200 gr. witte chocolade
  • 100 gr. hazelnoten
  • 1 citroen
  • 200 gr. bosbessen
  • 2 eieren
  • 25 gr. water
  • 150 gr. suiker
  • 6 tartelette bodem

Hoe ga je te werk?

Als eerst gaan we de vulling maken, dit doen we met het slagroom, witte chocolade, de citroen en de 75 gr. hazelnoten. Hak de witte chocolade in verfijnde stukken en rasp het schil van de citroen er af, zorg hier voor dat je niet het witte gedeelte mee raspt, want dit is bitter en we willen juist een frisse tint aan de “bonbon” vulling maken. Daarna is het tijd om het pronkstuk uit te proberen, de Menu Nut Hammer (deze is ontworpen door de designer Roger Arquer). Je haalt de rubberen bol van “hamer”, in de rubberen bol doe je twee hazelnoten in en zet je hem weer op de hamer. Dan sla je met de hamer op een harde ondergrond, zoals bijvoorbeeld het keukenblad. Wees niet bang of dat je te hard slaat, je keukenblad blijft ongedeerd, want anders kraak je de noten niet. De kwaliteit van deze hamer vind ik erg sterk en buiten dat ziet hij er ook nog er mooi uit tussen al je andere mooie design woonaccessoires. Wel vind ik dat je weinig noten tegelijk mee kan kraken, maar hij is leuk om te gebruiken voor bijvoorbeeld een verjaardag of als je kleine hoeveelheid van de noten nodig hebt. Wanneer je de hazelnoten gekraakt hebt, dan maal je ze fijn tot kleine stukjes. Daarna zet je een klein pannetje op het vuur en giet je de slagroom in de pan en laat je het warm worden, wanneer het ligt begint te koken haal je het gelijk van het vuur en doet je de fijn gehakte witte chocolade er bij, gecombineerd met de 75 gr. hazelnoten en het rasp van de citroen. Deze laat je afkoelen en schep je daarna voorzichtig op de bodem van de tartelette.

Dan is het nu tijd om de verrassing van de tartelette te maken, de bosbessen “compote”. Weeg 150 gr. bosbessen af en doe deze in een kleine pan samen met de 50 gr. suiker en een scheutje water. Deze breng je aan de kook tot dat het mengsel stroperig word. Dit compote laat je ook weer afkoelen. Daarna leg je een paar bosbessen in het midden van de tartelette en het siroop gooi je nog niet weg, want deze gebruiken we straks voor de decoratie. Zo verspil je geen voedsel!

Dan is het tijd voor de topping. Daar gaan we merengue voor gebruiken.

Tip: Hier voor heb je brand schone/ vet vrije keuken gerei voor nodig en dit doe je door de kom en de garde in te smeren met de binnenkant van een citroen.

Wanneer je keuken gerei goed schoon is gemaakt, dan ga je de eieren scheiden en het ei wit gaat in de kom. Dan is het tijd om het eiwit op te kloppen met de garde. In de tussen tijd zet je weer een kleine pan op het vuur voeg hier de 100 gr. suiker en de 25 gr. water toe. Deze laat je opkoken tot 120 graden. Dan haal je het gelijk van het vuur en giet je het langzaam toe aan het op geklopte eiwit. Dan moet je het doorlaten kloppen totdat het eiwit weer koud geklopt is. Dit zorgt voor een mooie glanzende merengue. En klaar is je topping. Deze doe je in een spuitzak en spuit je netjes op je tartelette. En dan is het nu tijd voor het leukste gedeelte, het decoreren. Zelf vind ik het leuk om de producten weer terug te laten komen die je in de tartelette hebt gebruikt. Dus een paar bosbessen, de gekraakte hazelnoten en de siroop en voor de afwerking een viooltje. Een bloem maakt je gebakje altijd af. Let wel op, je kan niet iedere bloem gebruiken, dit kan je makkelijk vinden op het internet.

En klaar is je tartelette, dat word smullen!

 

 

Welke noten zou jij gebruiken voor de tartelette?

 

Liefs Sanne

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met MisterDesign. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.