Gekroond tot de woonplant van de maand.

Hoe leuk is het om met vrolijke en tropische kleuren een aanloop te nemen naar de lente. En dat vieren we deze maand maart met de Bromelia. Wanneer je een beetje in een winter dipje zit, is dit echt wel een plant die je opvrolijkt. Dit komt door de vel gekleurde schutbladeren. Veel mensen denken dat dit de bloem is, maar de echte bloemen zijn eigenlijk maar klein en zit in het midden van de schutbladeren.

Er zijn verschillende soorten zoals de Guzmania, Aechmea, Tillandsia, Vriesea en de Ananas. Ze groeien in het wild in het Andesgebergte en in de regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn wel zo’n 2800 soorten bekent.

Ik heb zelf de Ananasplant thuis staan.

Een leuk weetje over deze plant is dat hij ook wel de anti-snurk plant word genoemd. Dit komt doordat hij geneeskrachtige eigenschappen heeft. Deze heeft het enzym bromeliane, dit is een sterke ontstekingstremmer. Maar ook dat de Ananasplant niet overdag maar juist ’s nachts  zuurstof afgeeft aan de ruimte.

 

Dus je begrijpt dat deze mooie plant een plekje krijgt in onze slaapkamer. Ik ben wel erg benieuwd of dat dit het snurken minder maakt of zelfs verdwijnt.

Wanneer je geen groene vingers hebt, wees gerust. De Bromelia is een ontzettende sterke plant die wel zes maanden kan blijven staan.

 

Hoe verzorg je de Bromelia?

– Deze plant vind het fijn om op een lichte plek te staan, maar niet in de volle zon.

– De plant geef je water in de kelk.

– Op een warme dag vind de plant het fijn, wanneer je deze een beetje besprenkeld met water (plantenspuit).

– De plant heeft geen extra plantenvoeding nodig.

Ook kan de Bromelia vanaf half mei je tuin of het balkon opfleuren.

 

Leuke weetjes:

– Bromelia’s groeien op twee manieren. De gene die op de grond groeien (genaamd de terrestisch) en de gene die aan de bomen groeien (genaamd de epifytisch).

– Er zijn fossiele exemplaren gevonden van de Bromelia’s die wel van dertig miljoen jaren oud zijn.

– De Tillandsia is een epifytische Bromelia deze groeit bijvoorbeeld ook op muren, telefoondraden of bomen. Ze nemen met hun wortels en bladeren vocht en voedsel uit de lucht. Ze geven hierdoor ook geen schade aan de bomen waarop ze kunnen groeien.

– In de achttiende eeuw namen de Belgische handelsreizigers de eerste Bromelia’s mee naar Europa.

 

Ik zeg laat het kleuren feest maar beginnen, er zijn genoeg verschillende kleuren en maten waar uit je kan kiezen. Eigenlijk voor ieder wat wils!

 

Welke Bromelia is jouw favoriet?

Liefs Sanne

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Mooi wat planten doen. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.