Het vragenuurtje met Esther Sepers Illustraties

In deze rubriek geef ik jullie om de 2 weken een kijkje in het leven van verschillende ontwerpers, met de dingen die ze doen en leuk vinden en af en toe een klein kijkje in hun huis.

Deze week praat ik met: Esther Sepers

 

 

Zou je wat over je zelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Esther Sepers, ik ben 26 jaar oud en woon samen met mijn vriend in Den- Bosch en onze kat Poekie. Ik ben nu drie jaar bezig met illustreren in opdracht en het verkopen van vrij werk via mijn webshop en winkels.

 

 

Welke wegen heb je bewandeld tot waar je nu bent gekomen?

Tekenen heb ik altijd al gedaan als kind was het al mijn lievelings vak op school. Toen ik klaar was met school wist ik niet zo goed te wat te doen, tekenen als werk leek me nogal eng. Dat ik iets creatiefs wilde doen dat was wel duidelijk, dus toen heb ik anderhalf jaar met een oud klasgenoot een bedrijfje gehad waar we woon- en modeaccessoires van hergebruikte materialen maakten. Dat combineerde ik met een baan in de bloemen.
Na anderhalf jaar besloten we allebei wat anders te doen omdat we beide niet de voldoening eruit haalde die we wilde van een bedrijf. Ik ben toen zelf verder gegaan met tekenen en heb een half jaar later dan toch besloten freelance te gaan en mijn werk via winkels en mijn eigen webshop te verkopen.
Ondertussen is het drie jaar later en ben ik heel blij dat het zo gegaan is! Het leuke van mijn werk is dat ik mensen mee kan nemen in mijn belevingswereld. Nog steeds combineer ik mijn werk als illustrator met een part-time baan in de bloemen omdat ik dat niet wil missen.
Toen ik startte met freelance tekenen was het mijn droom ervan te kunnen leven en er een fulltime beroep van te maken. Maar het is juist de combinatie waardoor het leuk blijft – tekenen is soms heel erg intensief werken met je hoofd, terwijl werken in een bloemenwinkel weer heel fysiek is.

 

 

Wat is het eerste ontwerp waar je erg trots op bent ?

De brullende beer! Mijn illustraties zijn soms letterlijk een weerspiegeling van een emotie of periode uit mijn leven. De beer is daar een goed voorbeeld van. En ook mijn eerste illustraties die ik op een kaart durfde te laten drukken en ging verkopen.
Een leuk detail van de beer is ook dat ik deze nog met potlood heb gemaakt. Ik werk nu vrijwel alleen nog digitaal om de juiste kwaliteit te hebben bij afdrukken op grote en kleine formaten. De beer kan ik ook op alle formaten afdrukken omdat hij in het echt heel groot is! De orginele tekening bestaat uit A3 vellen die met ducttape aan elkaar geplakt zijn en halen met gemak een hoogte van 150cm
.

 

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Het is misschien wat cliché maar ik haal inspiratie uit alles om mij heen. Ik zie wel dat emoties en gebeurtenissen uit mijn eigen leven ook een rol spelen in mijn tekeningen. Soms gebeurt dat zonder dat ik het zelf in de gaten heb. Maar ik denk dat bloemen en dieren voor mij de voornamelijkste inspiratie bron is. Bloemen zijn mooi omdat ze zo kleurrijk, vergankelijk en de vormen mooi zijn. Dieren zijn leuk omdat je ze een menselijke emotie kunt geven waardoor het ineens een komisch of juist ontroerend beeld wordt.

 

Welke ontwerper(s) inspireert/ inspireren jou?

Bij deze vraag kijk ik naar mijn boekenkast het zijn er namelijk best veel denk ik, en ook weer niet. Tuurlijk kijk ik wel hoe iemand anders iets doet, maar ondertussen ook niet teveel, omdat ik bang ben dat ik het dan automatisch overneem. Zonder dat je daar over nadenkt gebeurt dat dan. Maar natuurlijk heb ik wel een aantal kunstenaars die ik heel erg bewonder zoals Gustav klimt, Jheronimus Bosch en De Bloemenvaas van Jan Davidsz de Heem. Een hele andere kant is dan weer Fiep Westendorp die iedereen kent van de illustraties van Jip en Janneke, dat gezellige vind ik ook heel erg leuk.

 

Welke stijl kunnen we terug vinden in je huis?

Ik werk in een bloemenwinkel dus ons appartement staat vol met bloemen en planten. Zelfs als ik een dag vrij heb betrap ik mezelf erop dat ik even ga kijken bij een bloemenwinkel of bij een kraam op de markt om te kijken wat er allemaal staat. Ik word er gewoon blij ervan! Dat kun je dus ook terug zien in ons appartement.
De inrichting is verder gezellig en mordern achtig denk ik… Mijn vriend houdt van modern en strak en ik houd van oude prullaria uit de tweedehands winkel. die twee samen is ons appartement – in de positieve zin! Het is geen bij elkaar geraapt zooitje ofzo. We hebben gemeen dat we beide natuurliefhebbers zijn dus dat zie je ook terug in onze inrichting.

 

Welke kleur past het beste bij jou?

Elke dag anders! Vandaag is het geel.

 

Waar zie jij je zelf over 5 jaar staan?

Best moeilijk, ik leef meestal in het moment dus ik vind het moeilijk te bedenken wat ik over een half jaar doe, laat staan over 5 jaar. Ik weet wel dat ik tekenen altijd zal blijven doen, of dat nou voor mijn werk is of voor mijzelf, dat hoort bij mij. Voor bloemen geldt precies hetzelfde. Ik denk dus dat er qua werkverdeling niet zo heel veel zal veranderen, en dat vind ik ook eigenlijk wel prima, want stabiliteit werkt veel prettiger dan wanneer er continu veranderingen zijn waar je meer rekening moet houden.
Ik heb mijn eigen bedrijf sinds de start heel erg zien groeien. Daar hoop je op als je een bedrijf start maar als het dan ook echt gebeurt is dat erg leuk! Het is vleiend om te merken dat er nieuwe dingen ontstaan zonder dat ik daar een rol in speel, mijn illustraties doen het werk.

 

Een kleine binnenkijker bij:

 

 

Dank je wel Esther voor je leuke verhaal en een klein kijkje in je leven.

Zijn jullie ook nieuwsgierig geworden? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Esther Website of op haar Instagram.

 

Liefs Sanne♡

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.