Een kijkje door de ogen van Marijke Schipper

In deze rubriek geef ik jullie elke maand een kijkje in het leven van verschillende interieur stylisten, met de dingen die ze doen en leuk vinden en af en toe een klein kijkje in hun huis.

 

Deze week nemen we een kijkje bij: Marijke Schipper

 

Zou je wat over jezelf kunnen vertellen?

Ik ben Marijke Schipper, moeder van drie zoons en getrouwd met Peter. We wonen in Edam in een oud Kaaspakhuis wat we zelf hebben verbouwd van pakhuis naar comfortabel woonhuis. Ik hou enorm van mijn werk als interieurontwerper en stylist, en ben blij dat ik vaak vanuit huis werk zodat ik er ook veel voor onze kinderen kan zijn.

 

 

Welke wegen hebben jullie bewandeld tot waar je nu bent gekomen?

Van jongs af aan ben ik met interieur en styling bezig geweest. Thuis was ik mijn kamertje altijd aan het veranderen en ook mijn eerste bijbaantjes bestonden voornamelijk uit etaleren.

Wat opleidingen betreft heb ik na mijn middelbare school naar de Amsterdamse Grafische School gedaan met aansluitend de opleiding Reclamevormgeving. Daarna ben ik naar de Gerrit Rietveld Academie gegaan.

In mijn jeugd heb ik altijd baantjes gehad om te sparen voor een ticket voor mijn zomerbestemming. Ik ben van mijn 17e tot mijn 21e elke zomer steeds 10-12 weken in het buitenland aan het werk geweest. Zo heb ik in een kibboets in Israël gewerkt, ben ik op Curaçao aan het werk geweest in een kliniek voor alcohol- en drugsverslaafden, in New York heb ik gewerkt met verstandelijk gehandicapten, in India werkte ik in een hotel, heb in Zuid-Afrika meegewerkt aan een waterproject en op een reclamebureau. Mijn meest bijzondere ervaring was mijn spontane ontmoeting met Nelson Mandela bij hem thuis in Soweto. Ook al is dit best lang geleden, zijn mijn reizen nog steeds een bron van inspiratie en hebben die mij deels gevormd tot wie ik nu ben.

Tijdens mijn opleiding in Amsterdam ben ik eerst bij de musical “ Cats” in Carré gaan werken als kleedster en daarna heb ik twee jaar achter de schermen gewerkt (kleding, productie en rekwisieten) bij een reizende theatervoorstelling van Mini en Maxi. Het live aspect van theater, met alle hectiek en gedrevenheid achter de schermen, heeft me altijd heel erg gefascineerd. Nu nog steeds.

Daarna ben ik als setdresser aan de slag gegaan bij Goede Tijden, Slechte Tijden. Hier heb ik heel realistisch leren stylen en misschien wel het meest geleerd: tijdens de scenes werd er tenslotte echt “geleefd” in een set en waren bij een ontbijtscene bijvoorbeeld de borden al deels leeg, het bestek vies, op de half volle theekopjes zat lippenstift, lagen er kruimels bij de borden en waren servetten zogenaamd gebruikt voordat de acteurs de set op kwamen en de opnames begonnen. Ik vond het heerlijk om dit tot in detail uit te voeren.

Hoewel het een hele leuke periode was wilde ik toch graag iets doen waarbij ik mijn creativiteit op een andere manier kwijt kon en heb een aantal jaar als freelance interieurstyliste voor verschillende woonbladen gewerkt (o.a. VT Wonen, Libelle, Margriet, Ariadne en 101 Woonideeën). In die periode werd ik voor het eerst voor televisie gevraagd om mee te werken aan TV Woonmagazine met Jan des Bouvrie. Toen ik zwanger was van onze oudste zoon en even rustiger aan zou gaan doen werd ik ook gevraagd als ontwerpster voor het programma SamenWonen op Net 5 met Erik van der Hoff, dit heb ik alle seizoenen gedaan. Daarna volgden onder andere Eigen Huis & Tuin waarvoor ik inmiddels al 15 jaar ontwerpen maak, was ik jurylid bij Het Blok, werd ik de vaste styliste voor Koffietijd en RTL Live en was ik het eerste seizoen stylingcoach bij House Rules Holland.

Sinds 15 jaar heb ik mijn eigen interieurontwerp en – advies bureau en tegenwoordig doe ik ook regelmatig de styling voor commerciële interieurfotografie.

Ik vind het heerlijk dat mijn werk zo afwisselend is. Deels doe ik de opdrachten samen met Peter, die art director is, maar we hebben ook veel eigen klussen die we los van elkaar doen.

 

Op welk project ben je het meest trots?

Wat mijn particuliere opdrachten betreft is dat de verbouwing en inrichting (bijna af, er moeten nog wat puntjes op de i) van een een monumentaal herenhuis. Hele fijne samenwerking met de bewoners ook.

Zakelijk gezien is dat een serie kantoren die we door heel Nederland ingericht hebben met ieder hun eigen identiteit maar duidelijk herkenbaar.

Voor televisie is dat de Landelijke badkamer voor Eigen Huis & Tuin geweest, deze foto’s kom ik echt over de hele wereld tegen op het web en krijg daar ook nog steeds regelmatig vragen over.

 

 

Hoe kun je jouw stijl het beste omschrijven?

Grote gebaren met contrasten, persoonlijkheid en tot in detail doordacht en af.

 

Wat is je favoriete merk waar je het liefst mee werkt?

Ik heb niet echt een favoriet eerlijk gezegd en het hangt ook heel erg van mijn opdrachtgever af, maar ben wel een grote fan van Vitra.

 

 

Wat is je favoriete kleur en welke band heb je met deze kleur?

Zwart (offblack) is wel echt mijn favoriete kleur. Als achtergrond geef je alles wat ervoor staat echt de hoofdrol en een mooi meubelstuk in het zwart is “lekker” aanwezig vanwege de kracht die het uitstraalt. Alles komt mooier tot zijn recht bij zwart. Zelf hou ik bijvoorbeeld van gouden en diepe kleurrijke accenten die ik heel mooi vind combineren met zwart. Maar wit is ook favoriet, daar geldt bijna hetzelfde voor. Ook daar komt bijna alles mooi tegen uit.

 

 

Welke must-have kan volgens jou niet ontbreken in het interieur?

Een goede en ook mooie booglamp vind ik wel echt een extra geven aan je interieur. Een lichteilandje maken van de plek waar je relaxt is echt heerlijk. Maar persoonlijkheid gaat wat mij betreft boven alles, de dingen die jouw interieur uniek maken. En natuurlijk mooie, verse bijzondere bloemen.

 

Een kleine binnenkijker bij Marijke :

 

 

Dank je wel Marijke voor je leuke verhaal en een klein kijkje in je leven.

Zijn jullie ook nieuwsgierig geworden? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Marijke Website of op haar Instagram.

Liefs Sanne♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.