Het vragenuurtje met Karakter Prints

In deze rubriek geef ik jullie om de 4 weken een kijkje in het leven van verschillende ontwerpers, met de dingen die ze doen en leuk vinden en af en toe een klein kijkje in hun huis.

 

Deze week praat ik met: Bart Heesen, gezicht achter Karakter Prints.

 

Zou je wat over je zelf kunnen vertellen?

Ik ben inmiddels 33 jaar jong en woon samen met mijn vrouw en 2 kids Faas (4) en Lola (1) in Helden (Limburg). We wonen hier nu ruim twee jaar. In de zoektocht naar een huis met een ruimere tuin en plek voor een werkplaats voor Karakter Prints kwamen we uit bij dit huis van meer dan 100 jaar oud. Achteraf gezien met het nodige geluk, want op de dag dat we dit huis kochten zouden we eigenlijk tekenen voor een andere woning. -Duimen omhoog voor de makelaar dus! De afgelopen jaren hebben we flink verbouwd aan ons huis en inmiddels beginnen de ideeën die in ons hoofd zaten ook zichtbaar te worden in ons interieur. De studio van Karakter Prints is naast mijn huis. Ideaal dus! Zeker omdat ik het belangrijk vind veel tijd met mijn gezin door te brengen.  De afgelopen 12 jaar ben ik werkzaam geweest in de volwassen psychiatrie. Ik heb op opnameafdelingen gewerkt, maar ook op straat. Ook binnen deze omgeving kon ik creativiteit goed gebruiken, maar dan wel totaal anders dan nu binnen Karakter. Vanaf 1 oktober ben ik officieel zelfstandig en zal ik me fulltime op Karakter Prints gaan richten!

 

 

Welke wegen hebben je bewandeld tot waar je nu bent gekomen?

Eigenlijk begon deze route 16 jaar geleden. Ik werd toegelaten tot het St. Lucas in Boxtel (grafische opleiding), maar besloot om te kiezen voor een opleiding als hulpverlener. Waarschijnlijk vanuit een behoefte aan zekerheid (al dan niet ingeprent door mijn omgeving).

In de afgelopen 16 jaar (ook daarvoor trouwens) ben ik altijd creatief bezig gebleven. Ik maakte muziek en was met fotografie bezig. Uiteindelijk hangt het ontstaan van Karaker van de nodige toevalligheden aaneen. Toen ik bezig was aan het geboortekaartje van onze zoon Faas wist ik dat dit een bepaalde rauwheid moest hebben. Ik had toen nog nooit van Letterpress gehoord, maar kwam hier na het nodige zoekwerk bij uit. We vonden een drukker die het kaartje kon drukken en toen ik uiteindelijk de doos met kaarten thuis kreeg was ik verkocht! Het mooie papier, de indruk van het ontwerp in het papier en de vette inkt zijn stuk voor stuk elementen om verliefd op te worden.

 

Omdat ik nogal wat hobby’s versleten heb, besloot ik niet meteen een grote drukpers te kopen. In een zoektocht naar lokale drukkers, kwam ik uit bij een man die het drukker vroeger nog bij de monniken geleerd heeft. Hij maakte me wegwijs in de basis van het drukken en via hem kon ik aan een kleine pers kopen. Hiermee werden met het nodige bloed(lees gebroken vingers), zweet en tranen de eerste schreden in het drukvak gezet.

De pers heb ik trouwens nog steeds en gebruik ik nu vooral tijdens evenementen en workshops.

Al vrij snel kwam ik erachter dat ik met een vergelijkbaar proces waarmee ik de drukplaten moest maken ook stempels kon maken. Op dat moment besloot ik de stap te wagen en maakte een basic website waar mensen drukwerk en stempels konden bestellen. Ik werkte op dat moment nog gewoon 36 uur en kreeg zo af en toe eens een bestelling voor een stempel.

Het eerste jaar werkte ik vanuit de keukentafel. Waar ik nu een professionele machine voor het maken van de stempels en drukplaten heb, werkte ik dat jaar met een gezichtsbruiner, föhn en schoenborstel. (overigens kun je met zo’n basic uitrusting prima resultaten behalen)

Na dat jaar begon een periode van verzamelen. De meeste drukpersen zijn bijna 100 jaar oud of ouder en daardoor niet ruim verkrijgbaar. De nodige keren viste ik achter het net wanneer er eentje op internet verscheen, maar uiteindelijk verzamelde ik een mooie collectie bij elkaar.

Met het komst van deze persen groeide ook de mogelijkheden en opdrachten. Van 36 uur werken ging ik terug naar 32, 24, 16 en nu dus volledig zelfstandig.

 

Karakter Prints is inmiddels een creatieve onderneming geworden. Letterpress drukwerk en stempels op maat staan centraal, maar ik geef ook veel workshops onder de naam Druktemakers en ben de afgelopen tijd verschillende keren ingehuurd om creatieve processen te begeleiden. Ik denk dat mijn achtergrond in de hulpverlening hierin ook van pas komt.

 

Wat is het eerste ontwerp waar je erg trots op bent ?

Ik ben zelf nog steeds erg blij met mijn eerste linosnede. Ik tekende altijd een vogeltje en besloot deze eens uit te snijden uit linoleum. De simpele pentekening van weleer kreeg daarmee opeens een stuk meer kracht.

 

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal veel inspiratie van Instagram. Ik volg verschillende drukkers over de hele wereld. Vooral in Amerika zijn super toffe drukkerijen te vinden, met een collectie houten drukletters, waarvan ik alleen maar kan dromen. Daarnaast kijk ik ook graag naar het werk van illustratoren, collagekunstenaars, signpainters en tatoeëerders. De laatste maanden ben ik gedoken in de wereld van speelkaarten. Dit ga je binnenkort zeker terug zien in mijn werk!

 

Welke ontwerper(s) inspireert/ inspireren jou?

Ik ben qua letterpress fan van het werk van Brad Vetter en Dirk Fowler. In Amerika worden nog veel tourposters gedrukt en als ‘mislukte’ muzikant vind ik dit fantastisch. Verder hou ik erg van de stijl van Yeaaah! Studio en Jon Contino. Bij deze laatste volg ik momenteel een online workshop om mijn typografische skills te verbeteren. Best bijzonder en eng om van je ‘idool’ persoonlijke feedback te ontvangen 🙂

 

 

Welke stijl kunnen we terug vinden in je huis?

Mijn huis is een combinatie van verschillende stijlen. Gelukkig hebben Petra en ik de zelfde smaak. Enige discussie punt blijkt verlichting te zijn 🙂 We hebben een combinatie van nieuwe meubels en vintage items. Ik werk veel samen met interieur- en meubelmaker Just Blocks. Veel van zijn werk is terug te vinden in onze woning, zoals bv de tafel in de woonkamer. Ook de keuken werd door hem gemaakt. We vinden het belangrijk dat een huis gaat leven. Sommige wanden zijn nu al een aantal jaren leeg, in afwachting op de juiste print, plant of iets anders. Nu we er ruim twee jaar wonen begint onze persoonlijkheid steeds zichtbaarder te worden.

Welke kleur past het beste bij jou?

Nog niet zo lang geleden schilderde we onze woonkamer donkerblauw. Ik denk dat, dat toch wel een kleur is die heel dichtbij me ligt. Als zwart ook als kleur beschouwd mag worden dan wordt dat een goede 2e.

 

 

Waar zie jij je zelf over 5 jaar staan?

Voor mezelf heeft Karakter Prints het afgelopen half jaar een beetje stilgestaan. Doordat ik druk was met het maken van werk in opdracht ben ik niet meer toegekomen aan het maken van eigen werk. De ruimte die ik vanaf oktober krijg + de ideeën die in mijn hoofd leven ga ik benutten om verschillende dingen te doen. Ik wil qua geboortekaartjes en uitnodigingen een eigen lijn gaan maken en daarnaast wil ik meer posters en kaartjes gaan drukken om te verkopen in mijn webshop en op andere plekken. Waar sommige dingen nu nog wat lieflijk zijn ben ik van plan om mijn stijl wat rauwer en puurder te maken. De letterpress techniek leent zich hier uitstekend voor.

Daarnaast vind ik het tof om met anderen samen te werken en ook hier ga ik meer tijd voor vrijmaken. In de tattoowereld is het vrij normaal om als gastdrukker ergens te werken. Dit jaar ga ik dit bv. tijdens de Dutch Design Week voor het 2e achtereenvolgende jaar doen bij Mizdruk in Eindhoven.

 

Een kleine binnenkijker bij Bart thuis:

 

Dankjewel Bart voor je leuke verhaal en een klein kijkje in je leven.

Zijn jullie ook nieuwsgierig geworden? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Bart Website of op zijn Instagram.

 

Liefs Sanne

 

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.