Bloemen trends 2018

Bloemen trends

Ongeveer anderhalve maand geleden werd ik uitgenodigd voor de bloemen trend lunch 2018 via Mooiwatbloemendoen en Mooiwatplantendoen. En afgelopen donderdag was het de dag om deze te mogen bewonderen.

Bij binnenkomst gingen we door een donkere vergrijsde hal en werd ik verwelkomt met een grijs fruit drankje. Deze sloot perfect aan op de donkere ruimte waar veel lange tafels op een rij naast elkaar stonden. De tafels waren gedekt in allemaal grijs tinten, zelfs de bloemen, pompoenen en grassoorten waren in een grijstint geschilderd. Je werd overspoeld met donkere tinten, maar tegelijkertijd kreeg je door alle aandacht van de tafeldekking een fijn gevoel. Toen iedereen z’n beetje binnen was gekomen konden we gaan zitten en werden de trends verteld.

Er werden vijf trends toegelicht met daarvan drie bloementrends die aansluiten op de 1 van de vijf trends. Bij elke trend kregen we een gang uitgeserveerd.

 

 

Het jaar overzicht:

Error & Trial

We leven in een tijd dat de manieren hoe we leven of werken dreigen vast te lopen. Het is een tijd die heftig is, maar we moeten ons hier niet bij neerleggen, we willen (moeten) juist ontwikkelen. Hierdoor zijn we opzoek naar andere wegen.

Maar doordat de veiligheid niet gegarandeerd is komen we ook meer in onze eigen “veilige” bubbel te zitten. Die je het liefst zo mooi mogelijk wilt maken.

Ook komt de maatschappij in tweestrijd, doordat we polariseren omdat we ons de vraag stellen hoe veilig zijn we nog in Europa?

Door deze gebeurtenissen verlangen we naar vertrouwen en weten we dat we in actie moeten komen in het belang voor de volgende generatie.

 

  1. Control chaos

Doordat tegenwoordig van alles zo veel en snel gaat, raken we het overzicht soms kwijt. Waardoor we het overzicht en de transparantie juist nu moeten gaan creëren. Er komen veranderingen aan, er zullen banen gaan verdwijnen en kunnen we zelf ook niet met minder leven ( zoals bijvoorbeeld het openlucht hotel in Leiden)? Er moet worden benoemd wat er blijft maar ook wat er verdwijnt.

We verlangen naar rust en tot rust komen om zo met veranderingen om te gaan en we willen dingen gaan bewaren doormiddel van bijvoorbeeld invriezen of indrogen. Zo zal de oude vertrouwde praatpaal gaan verdwijnen, de koffie zal waarschijnlijk ook onbetaalbaar worden.

In deze trend zoeken we naar controle, zekerheid, eerlijkheid, verantwoording, veiligheid en tradities.

Wat zie je gebeuren in de:

Bloemen en planten: We willen dingen zelf gaan uitvinden en hoe kan je die dan weer vermeerderen? Bij bloemen en planten zie je vooral dat er veel gestekt word en deze willen we graag met andere delen.

Interieur: Hier zie je de archeologisch kernmerken in terug komen. Het is een versimpelde stijl waar we veel in bewaren en verzamelen.

 

 

2. Patch world

In deze trend willen we verbinden en het liefst kleurrijkelijk. Waarbij kunst en cultuur het bindmiddel is. We zullen meer accepteren en contacten maken, waardoor we dingen anders aan het bekijken zijn. Naast het verbinden willen we ook dingen praktisch maken en andere helpen.

Binnen deze trend zoeken we naar verbinden, delen, geborgenheid, participeren en gelijkwaardigheid.

Wat zie je gebeuren in het:

Interieur: In het interieur zie je vooral rare contrasten die gecombineerd zijn. Maar ook dat een ruimte er uitziet als een soort collage (dit heeft Kartel laten zien in Milaan).

Tuin: In de tuin word gebruikt gemaakt van diverse materialen die je juist lekker mag combineren met elkaar. Ook zie je rare doorkijkjes, die uit zijn verband zijn geraakt.

 

 

In deze trend is ook een bloemen stijltrend uitgekomen, genaamd:

 

Re-Assemble

We zien in deze trend een explosie van creativiteit, hierdoor ontstaat er een frisse nieuwe vormtaal. Ongedwongen en gemakkelijk, de combinaties kunnen niet gek genoeg zijn. Ook zie je bijvoorbeeld boekketen/ bloemen in de lucht hangen.

Vorm: Deze lijken willekeurig en divers en soms lijkt het of dat ze toevallig tegen elkaar zijn aan geplakt. Hierdoor ontstaat een collage achtig geheel. De vormen zijn gestapeld of in elkaar geschoven of een combinatie van beiden.

Kleur: In het kleurenpalet kom je pastel, felle, natuurlijke en vergrijsde tinten tegen. De groene kleuren zijn van toepassing op planten.

Materiaal: Je komt zowel nieuw als gerecycled materiaal tegen. Naast kunststof zie je ook, natuurlijke materialen zoals papier, karton en gerecycled plaatmateriaal.

Dessin: De inspiratie word eigenlijk overal vandaan gehaald. Vaak zie je ze in vervreemde kleurencombinaties. Ook worden verschillende dessins als een patchwork met elkaar gecombineerd.

 

 

3. Bubblicious

In deze trend ben je de held in je eigen bubbel, je bent het centrum van je eigen wereld. Iedereen is bewust van zijn of haar imago. En we zitten in een digitale verzuiling. Zo laat bijvoorbeeld de Ekko’s smart spiegel je zien wat er bij jouw past. Wij als consument worden allemaal verwende prinsen of prinsessen. We willen niet meer wachten, alles moet gelijk verkrijgbaar zijn. En we willen steeds meer kijk maar naar de freakshakes of de 24K pizza.

We dagen elkaar uit voor challenges, tot hoever kan je gaan? Maar doordat we vinden dat we altijd bereikbaar moeten zijn, moeten we alles binnen handbereik hebben. En krijgen we ook last van slapeloosheid en tijd te kort.

Maar door deze beweging worden we ook veel krachtiger en zelfbewuster.

Binnen deze trend zoeken we naar perfectie, daadkracht, overvloed, ambitie, status en individualisme.

Wat zie je gebeuren in het:

Interieur: Het geheel voelt luxer aan, gecombineerd met kracht en duidelijkheid.

In deze trend is ook een bloemen stijltrend uitgekomen, genaamd:

 

Romance 3.0

In deze trendstijl vind je luxe en warme tinten gecombineerd met verfijnde en grove dessins. Geïnspireerd op het florale. Bloemen en planten worden in overvloed gebruikt als decoratieve pronk stukken. Je komt voornamelijk grote bloemen tegen en rijke volle boekketen. Qua planten kan het niet groot genoeg zijn in een bloeiende vorm of groen. Ook zie je dat er met planten gebruik word gemaakt van een sterk exotische type. Ook zie je in deze trend de bloemen en planten opgaan in de achtergrond doormiddel van bloemen of planten behang. Dus eigenlijk een romantische en rijke sfeer.

Vorm: De vormen die worden gebruikt zijn groots, krachtig, volume en meeslepend. Het woord extra hoort helemaal in deze trend, zoals extra bolle en decoratieve vormen.

Kleur: De kleuren die je ziet zijn vooral erg rijk en divers. Je combineert pastel met intensieve donkere tinten. Zo zie je in het interieur vooral de paarse kleur terug komen.

Materiaal: Je ziet voornamelijk hoge kwaliteit en luxe materialen, de twee die er uitspringen zijn fluweel en marmer. Maar er word ook gebruik gemaakt van hout, glas, keramiek, koper en leer. Ook zie je dat deze nog een extra bewerking hebben, zoals bijvoorbeeld geborduurd, geverfd en prints.

Dessins: Je ziet voornamelijk dessins uitherkomst van florale, die laag voor laag worden toegepast met een bloemenprint. Buiten de bloemenprint zie je ook dierenhuiden voorbij komen.

 

 

4. Ruler shift

Binnen deze beweging zie je verschuivingen van machten, van bijvoorbeeld de overheid, media of platformen. Je moet vechten om je weg te vinden en het aangeven van je grenzen. We stellen ons de vraag: Wie of wat word de macht van de toekomst. Wij als consumenten willen juist vrijheid, waardoor er protest ontstaat en waardoor we dingen eerder met een korreltje zout nemen.

We worden opstandig en willen dingen zelf uitzoeken. Ook al kom je veel prikkels tegen van bijvoorbeeld nepnieuws. Zullen de hackers aan de macht komen?

Doordat we dingen liever zelf willen doen, ontstaan er bijvoorbeeld ook nieuwe concepten in restaurants. Je kunt zelf bepalen wat je waard vind voor een gerecht (GEEF, Amsterdam), maar je kan ook naar een restaurant gaan waar je je “eigen” ruimte kan invullen doormiddel door te tekenen.

We willen laten zien dat we er zijn en koste wat het kost onze mening laten zien, waarbij zelfspot ook belangrijk is.

Binnen deze trend zoeken we naar ontwikkeling, dynamiek, onafhankelijkheid, vrijheid, uitleven, nieuwsgierigheid en actie.

 

 

In deze trend is ook een bloemen stijltrend uitgekomen, genaamd:

 

Punk rebooted

Dit is een stoere trend waar regels niet gelden. Interieurs krijgen een anarchistische uitstraling, waar scherpe vormen en industriële materialen een grootste rol spelen. Je ziet producten die zijn samengesteld met delen van andere producten. Hierdoor ontstaan weer nieuwe items, die een gerecycled karakter vormen. Je ziet er soms onverwacht scherpe of ruwe randen aan. Eigenlijk kan je zien, dat het voorwerp/ product een verhaal wil vertellen. En in deze trend komt dit meestal uit op een uitbeelding van een protest. Bloemen en planten worden gebruikt om het verhaal nog duidelijker te maken. Er wordt dan ook op een onorthodoxe manier met de bloemen en planten omgegaan.

Vorm: De vormen die je ziet zijn ruig, grillig, ruw, scherp en puntig. Ze geven hun eigen mening en liggen dwars tegen alles in.

Kleur: Je ziet voornamelijk dat er gebruik word gemaakt van contrasterende kleuren. De hoofdkleur is zwart. En rood word gebruikt om een statement te maken. De kleuren groen, beige en huidskleur geven een zachte touch aan het contrast van zwart, wit, grijs en rood.

Materiaal: De uitstraling van de materialen zijn stoer, industrieel en ongepolijst.

Dessins: Je ziet voornamelijk dessins met krassen, vlekken of spatten, die gebaseerd zijn op vrijheid en vrede.

 

 

En tot slot de laatste trend.

5. Tabula rasa

Binnen deze beweging hebben we een nieuw moraal nodig met nieuwe ideeën. Met de technologie kan heel veel gerealiseerd worden, voor nu maar zeker in de toekomst. De mens word steeds ouder (doordat erfelijke ziektes voorkomen kunnen worden), we kunnen klonen, uitgestorven dieren en planten terug laten komen (zoals bij voorbeeld de Mammoet) of nieuwe planten maken met bijvoorbeeld bomen die licht gaan geven. Maar willen we dit allemaal wel en tot hoever kunnen we gaan?

Binnen deze trend zoeken we naar intellectueel, ruimdenkend, tolerantie, verdiepen, bewustwording en harmonie.

 

 

Wat is jouw favoriete trend/ beweging?

Liefs Sanne

 

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.