Plantencollectie 2018 bij Draad & Spijker.

In samenwerking met Plantsome heb ik mijn eigen Draad & Spijker plantencollectie samengesteld. Het is een collectie geworden waar ik bij sommige planten warme herinneringen over heb. Maar ook die niet moeilijk zijn qua verzorging en die aansluiten op wat ik mooi en trending vind. Zo heeft elke plant wel zijn eigen verhaal.

 

Plantsome

Voordat ik wat meer over de plantencollectie vertel wil ik je eerst kennis laten maken met Plantsome. Dit is een bedrijf die door twee jonge ondernemers is opgestart. Thom en Axel zijn hun namen, het leuke is dat ze broers van elkaar zijn. Ze zijn opgevoed tussen een plantenkwekerij. Hierdoor hebben ze veel kennis over planten en zijn ze altijd opzoek naar de beste kwaliteit voor de website.

De website is ontstaan uit één simpel idee. De vraag was: ‘Het moet toch simpeler kunnen voor mensen om een plantje in huis te krijgen?’ En door online planten te bestellen en thuis afgeleverd te krijgen kost het je minder tijd en je meer tijd over hebt voor leuke dingen en hoef je niet door de regen opzoek naar een mooie plant. Buiten de planten kan je er ook gelijk een bijpassende pot bij kopen. Ze verkopen drie stijlen: basic, modern en luxurious.

.

.

Buiten dat het makkelijk te bestellen is hebben ze ook een app ontwikkeld die je verteld hoe je je plant(en) moet gaan verzorgen. Zo vertelt de app wanneer de plant water nodig heeft en zelfs hoeveel milliliter hij nodig heeft, maar ook op welke plek de plant het beste kan staan. Eigenlijk een top app voor de mensen die graag wat meer groene vingers willen leren krijgen! In deze app staan wel honderdvijftig soorten kamerplanten die regelmatig word aangevuld met nieuwe soorten.

 

Draad & Spijker plantencollectie.

Ik hou je niet langer in spanning meer welke zes planten er in de collectie zitten. Alle planten vinden het fijn om om de twee jaar verpot te worden naar een grotere pot en eens in de zo veel tijd wat mest te krijgen.

.

.

..

Buiten dat de vorm van het blad erg mooi is, geeft deze plant ook nog een herinnering aan mijn schooltijd. Hij doet mij denken aan drie mooie school jaren waar ik afstudeerde als bloemiste. De bladeren van deze plant had ik verwerkt in een bruidsboeket. Dit was een eindproject waar we als klas een “modeshow” moesten gaan organiseren met als thema bruidswerk en als ik het mij goed herinner ijs/sneeuw/ kou. Als groep moesten we de bekleding boven het podium, geluid, flyers, media enzo regelen en als individu maakte je het bruidswerk in het thema en een jurk die bij het bloemwerk paste.

Omschrijving bruidswerk

Nu hoor ik je denken waarom heb je voor de Platycerium gekozen? Ik wou graag een hangend en bewegelijk bruidswerk maken en de bladeren van deze plant zijn langwerpig met zijn eigenwijze vormen waardoor je makkelijk een basis legt. Buiten de vorm zit er ook een soort stoffig laagje op het blad, dit deed mij denken aan een dun laagje sneeuw. Buiten deze plant had ik nog gebruikt gemaakt van transparante kralen, linten en nog her en der wat blauwe/ witte bloemen, zoals het blauw druifje en de Eucharis.

Buiten dit project heb ik op deze school heel veel kracht gekregen, kwam ik meer voor mezelf op en kon ik eindelijk zijn wie ik was na een vervelende periode op het VMBO. De Platycerium vind ik ook een krachtige uitstraling hebben met een zacht laagje aan de buitenkant. Dus eigenlijk De plant die mijn periode goed weergeeft! Buiten mijn persoonlijke verhaal is het een plant die iets meer een stoere knipoog aan je ruimte geeft.

.

.

De plant:

De wetenschappelijke naam is inderdaad de Platycerium, maar de Nederlandse naam zegt veel over de vorm van de bladeren. Dat is namelijk Hertshoornvaren. Hij komt oorspronkelijk uit Australië en groeit op bomen, maar ook op elektriciteitsdraden.

Verzorging: Deze plant heeft gemiddeld water nodig en staat graag op een lichte plek, maar niet direct in het licht.

….

.

 

Ik vind het fascinerend dat sommige planten “geneselijke krachten” hebben. De een om je beter te laten slapen, de andere om je hoofdpijn te verminderen en de Aloë Vera zit vol met gezonde stoffen die weer gebruikt worden in verzorgingsproducten. Buiten dat is de “gel” die in de steel zit of uit de wond loopt eetbaar (Niet het BLAD, die is GIFTIG! Hier kan je maag en darmklachten van krijgen). De gel kan je door bijvoorbeeld je salade mengen. Zo zit de plant vol met vitamines zoals C, E, B1, B2, B3, B6, B11 en zelfs B12. B12 zit normaal gesproken niet vaak in een plant. Ook zitten er bijvoorbeeld mineralen, calcium, zink en ijzer in. Oftewel een ontzettende gezonde plant!

.

.

De plant:

De Aloë Vera is lid van de succulenten-familie en is net als de andere succulenten een zeer makkelijke plant om te verzorgen. Daarnaast is het een sterk luchtzuiverende plant. Hij haalt de schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht. Er is alleen wel eens een discussie over de oorspronkelijke plek waar hij vandaan komt, maar uit een recent onderzoek komt uit dat de Aloë Vera uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika komt.

Verzorging: Hij heeft vrij weinig water nodig en staat het liefst op een lichte plek.

.

.

.

Bij deze plant heb ik geen persoonlijke verhaal. Wel denk ik dat deze plant erg gewild gaat worden of is het stiekem al een beetje. Zo zie ik hem sinds kort op tv (bij 5uur live) al voorbij komen, maar ook her en der op social media. Dit viel mij erg op, buiten dat is het een sierlijke speelse plant, die veel allure aan je ruimte geeft. Dus een echte blikvanger in je interieur!

 

.

De plant:

De naam Philodendron betekent letterlijk in het Grieks (Philo=) Liefde (Dendron=) Boom. Deze planten komen voornamelijk voor in de regenwouden van Zuid-Amerika. En de meeste soorten van de Philodendron’s zijn klimplanten.

Verzorging: Deze plant heeft gemiddeld water nodig en vind het fijn om in de schaduw te staan.

..

.

.

Dit is een goede doelen plant. Het geeft altijd een goed gevoel wanneer je wat terug kan doen voor een ander! Wanneer je deze plant koopt bij Plantsome dan steun je automatisch de regenwouden, want bij elke verkochte Ficus Trésor doneert Plantsome €5,- aan de Stichting Trésor. Deze stichting heeft drie doelen. Dat is het beschermen wat kwetsbaar is, onderzoeken en onderwijs. Voor meer informatie hierover klik dan hier.

.

.

De plant:

De Ficus heeft heel veel diverse soorten, zo heb je bijvoorbeeld de rubberplant, maar ook de Vijgenboom behoord tot deze “familie”. Ook is dit een zeer goede lucht verzuiveraar. De plant haalt CO2 uit de lucht en zet deze om in zuurstof. Hierdoor ontstaat een betere luchtkwaliteit. Het is belangrijk voor onze ontwikkeling, creativiteit, productiviteit, uithoudingsvermogen en ontwikkeling van de hersenen en de reactiesnelheid.

Verzorging: Deze plant heeft gemiddeld water nodig en doet het goed op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

..

.

De Ficus doet mij denken aan mijn jonge jeugd jaren. Maar dan niet de Ficus Tineke, maar de Ficus Benjamina. Deze plant hadden mijn ouders beneden staan en dan nog wel twee. De een met egaal groen blad en de andere in een bonte variant. Ik vond het zelf vroeger altijd van die treurige planten. Hoe langer hij stond hoe kaler hij werd. Misschien heeft het iets met de verzorging te maken of juist met mijn eigen beleving. Maar de plant geeft mij wel warme herinneringen! Ik heb alleen zelf voor de Ficus Tineke gekozen, omdat de uitstraling (grote ovale bladeren) van deze plant meer eenvoud en rust uitstralen wat beter bij ons in het interieur past. Wel heb ik gekozen voor een bonte variant, wat net weer een mooie twist aan de eenvoud geeft.

.

.

De plant:

Deze plant word ook wel Rubberplant genoemd en komt oorspronkelijk uit Zuid – Oost Azië. Ik denk zelf dat ze de plant deze naam hebben gegeven omdat het blad een beetje op rubber lijkt. Rubber word officieel van de Braziliaanse rubberboom gemaakt ook wel ”Hevea brasiliensis” genoemd. Het witte sap (wat giftig is) van de Ficus Elastica is ook latexachtig maar deze word niet gebruikt om rubber mee te maken.

Verzorging: Eén keer in de week een beetje water geven en hij staat graag op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Maar in de schaduw tot half schaduw vind hij ook niet zo heel erg.

 

.

.

Dit is alweer de laatste plant van de plantencollectie. Het is een plant met een vrouwelijke touch. Het is eigenlijk een soort dansende plant want ’s nachts gaan de bladeren omhoog sluiten en bij zonsopgang worden ze weer geopend. Ik vind vooral de tekeningen in de grote bladeren zo mooi!

De plant:

Deze plant word ook wel de schaduwplant genoemd. De reden is dat hij het juist erg fijn vind op wat donkere schaduwplekken. Door de grote bladeren is deze plant ook heel erg goed in het zuiveren van de lucht.

Verzorging: Hij heeft niet teveel water nodig ongeveer één keer in de week en vind het fijn om in de halfschaduw/ schaduw te staan.

.

..

.

Ik ben erg benieuwd wat je van de Draad & Spijker plantencollectie vindt?

 

Liefs Sanne

.

.

.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Plantsome. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

 

 

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.