Salix de tuinplant van de maand februari.

Februari de maand waarin ik altijd kriebels krijg naar het voorjaar. Jammer genoeg weet ik dat we nog even geduld moet hebben voordat alles weer in bloei komt te staan. Maar als je niet langer kan wachten, dan is de tuincentrum je beste vriend. Zo vind je overal al voorjaarsbollen in diverse kleuren. Maar wat je tuin ook voorjaar geeft dat is de Salix! Dit is de tuinplant van de maand februari. Een plant die mij warme herinneringen geeft. Als kind zijnde had ik een paar favoriete terugtrek plekken en één daarvan vond ik het mooiste in het voorjaar. Want deze plek was helemaal omringt met wilgen en wanneer deze in bloei stonden kwamen ze helemaal vol te zitten met allemaal zachte katjes. Het was zo mooi om te zien! Ik was als klein meisje echt een dromer en op die plek verzon ik de laatstemooiste sprookjes waar ik (natuurlijk 😉 ) zelf de hoofdrol in speelde. En eigenlijk gingen die sprookjes dan ook altijd over de liefde. Het kon natuurlijk ook niet anders met z’n mooie kleine omgeving.

 

 

Salix 

Salix ook wel de wilg genoemd en staat symbool voor vruchtbaarheid. Zo zijn er bijvoorbeeld de Knotwilg, treurwilg en de kronkelwilg. Je zal ze vast wel herkennen langs bijvoorbeeld mooie wandelpaden naast een sloot, waar de knotwilgen naast elkaar op een rij staan. Het leuke is dan ook dat ze uit Nerdeland en België (verspreid over de koelere delen van West-Europa) komen gecombineerd met een paar wilgensoorten uit de Verenigde Staten. Zo bestaan er wel ongeveer vierhonderd soorten.

Het is een struik/ boom die winterhard is en houd van vochtig grond gecombineerd met veel licht. Van oorsprong is een Salix een snelgroeiende struik/ boom, dus als je ruimte wat meer bekert is kan je beter gaan voor een compactere soort zoals bijvoorbeeld de Salix integra ‘Hakuro-nishiki’, Salix Caprea ‘Kilmarnock’ of de Salix matsudana ‘Tortuosa’. De laatste word vaak gebruikt als Paasdecoratie.

Een leuk weetje: Mensen kauwden vroeger op een stukje wilgenbast, dit gebruikten ze tegen reuma en jicht om zo de pijn iets te verlichten. In de bast zit namelijk salicine, dit stofje zit ook in aspirines.

 

(Deze foto komt van Mooi wat planten doen.)

 

Wat is jouw favoriete wilg?

Liefs Sanne

Deze blog is geschreven in samenwerking met Mooiwatplantendoen. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.