Balkon- terrasplant van 2018, welke zullen dit zijn?

Vorig jaar mocht ik met een aantal andere blog collega’s en magazines jureren om de balkon- terrasplant van 2018 te beoordelen/ kiezen. Hiervoor mochten we tussen tien balkonplanten en tien terrasplanten kiezen. Ben je benieuwd welke dit waren en hoe de dag was? Dit kan je terug lezen op deze blog. Ik had julliea toen al beloofd dat ik dit jaar de balkon-terrasplant van 2018 bekend zou maken en nu is dan eindelijk het moment!

 

Balkon- terrasplant 2018

De trend van 2018 is verwildering & geur. En welke planten zouden daar bij horen? Mag ik een trommel geluidje op de achtgrond….. Dan ga ik nu de winnaars bekend maken. De Balkonplant is geworden: de Lavendel! En de terrasplant dat is de Agapanthus geworden. Twee hele mooie planten die in elke tuin niet zullen mistaan. Ze stonden beide ook hoog in mijn beoordeling.

 

Lavandula

Dit is een heerlijk geurende vaste plant voor inderdaad op je balkon maar ook mooi voor in je tuin. Ook wel in het Nederlands genoemd: Lavendel. Het is een super makkelijke plant. Zo kan hij tegen de warmte en de wind, maar hij kan ook in kleine potten of in grote potten. Het maakt de Lavendel niet zo heel veel uit.

 

Weetje dat de Lavendel zorgt voor een kalmerende werking?

 

Ze staat ook leuk op je balkon wanneer je bijvoorbeeld een aantal hangbakken aan je plafond/ muur hangt, waar je deze bloeiers dan in plant. Zo heb je toch een beetje het gevoel dat je in Frankrijk op vakantie bent. Want dit is een echte Franse tuinklassieker! Door de Lavendel regelmatig te snoeien en bij te knippen of te toppen bloeit hij langer en mooier!

 

 

Eind maart begin april is het juiste moment om de lavendel een hoofdsnoei te geven. Dit houd in: Knip de plant terug tot z’ n tien tot vijftien centimeter boven de grond. Let hierbij wel op dat je niet al het blad moet weg knippen, want anders loopt de plant niet meer uit! In het voorjaar is het het beste moment om de Lavendel te toppen,(je knipt dan de nieuw gevormde topjes weg, zo simuleer je plant om weer nieuwe scheuten te vormen en dat hij onderin weer uitlopers krijgt) wanneer deze nog niet in bloei staat. Let op een jonge plant mag je niet meer dan drie keer in het jaar toppen! En in het najaar is het moment aangekomen van de vormsnoei. Hierbij knijp je de uitgelopen bloemen weg. Knip de plant niet lager dan waar de scheuten zitten. Dat word het zeker genieten deze zomer!

 

 

Agapanthus

Ook wel de Afrikaanse lelie genoemd. Hij heeft lange dunne stelen gecombineerd met springende bladeren met als kers op de taart mooie statige witte of blauwe bloemen die bestaan uit kleine kelken.

 

Weetje dat de Agapanthus liefdebloem betekend? Zo betekenen de Griekse woorden ‘agape’ (liefde) en ‘anthos’ (bloem). Of te wel een plant vol met liefde!

In de maanden juni – september zal deze plant mooi tot bloei staan (wanneer deze is uitgebloeid, knip je dan de dode bloemen weg), wel vind de Agapanthus het fijn wanneer hij bloeit regelmatig water te krijgen en een beetje voeding. Zorg er dan wel voor wanneer je ze in potten hebt staan, dat het water kan ontsnappen uit de pot. Want deze plant houdt niet van natte voeten!
In de winterperiode wil de plant graag op een donker plek staan in bijvoorbeeld de schuur.
Het is echt een mooie blikvanger voor op het terras!
Wat is jouw favoriete balkon- terrasplant?
Liefs Sanne
 Al het beeldmateriaal is afkomstig van mooiwatplantendoen.

 

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.