Exotische anthuriums, hou het zomerse gevoel vast.

Het was een zomer met veel mooie warme dagen en waterijsjes eten. Waarin je vast en zeker mooie momenten hebt beleeft. Ik kan  goed begrijpen dat je dit gevoel zolang mogelijk vast wilt houden. We gaan helaas al richting de herfst, dus de zonnige dagen zullen minder worden. Maar toch wil je het binnen nog graag in zomerse sferen houden Nu hoor ik je denken hoe kan ik dit realiseren? Dit kun je het beste doen met bloemen. Wanneer je kijkt naar het exotische gevoel kom je al snel uit op de mooie anthurium.

 

Exotische anthurium

Natuurlijk kun je de anthurium goed gebruiken voor elke gelegenheid. Maar door zijn bijzondere wonderlijke vormen (laten we natuurlijk niet de diversiteit vergeten) geeft het een exotisch tintje! Het is dan ook een tropische plant! Met de combinatie vorm en kleur is het echt een blikvanger in je inrichting. Zo zijn er  meer dan tweehonderd soorten te verkrijgen.
Buiten dat het een mooie bloem / plant is, is deze ook erg lang houdbaar. Waar de meeste bloemen het een week volhouden, gaat een anthurium wel twee tot drie weken mee. En als je geluk hebt nog wel langer. Voor een lange houdbaarheid moet je wel zorgen dat wanneer het water troebel begint te raken, je het water ververst en snij  een klein stukje van de steel schuin af met een schoon scherp mesje.

 

 

 

Doe-het-zelf zomerstuk met de anthurium

Ik mocht weer heerlijk aan de slag gaan met de anthuriums en dan met het thema zomer. Allemaal in de tinten die blenden met ons interieur gecombineerd met als klein contrast een hardere tint. Dit geeft ook weer het exotische gevoel. Het duurde even voordat ik op het idee kwam, maar ik wist wel dat ik graag een soort “kunstobject” wilde maken met ronde vormen en in diverse hoogtes voor een speels effect. En uiteindelijk wist ik het. Maar welke materialen kan ik hiervoor gebruiken? Dit moet niet te zwaar zijn, maar toch stevig genoeg  zodat je het object weer kunt hergebruiken.

 

 

Wat heb je nodig:

    •    Houten plaat met een dikte van 1,5 cm en een breedte waar je een cirkel uit kan zagen van een diameter 34,5 cm
    •    Decoupeerzaag
    •    Boormachine
    •    Boortje
    •    Houten staaf met een 2 x 4 mm 1 x 7 mm diameter
    •    Piepschuim bol 9 x in diverse maten (mijn grootste bol is 10 cm)
    •    Reageerbuisjes 9 x
    •    Fijn schuurpapier
    •    Vijl
    •    Zaag
    •    Stanleymes
    •    Papier / oude kranten
    •    Behanglijm
    •    Verf naar je gewenste kleuren
    •    Kwast

Aan de slag

Beplak de piepschuim bollen met papier of oude kranten en behanglijm (papier mache). Zorg er voor dat je kleine stukjes gebruikt, waardoor je een strak resultaat krijgt. Laat ze goed drogen en schuur de oneffenheden voorzichtig weg met fijn schuurpapier. Dan is het nu tijd om de bollen een kleur te geven met inderdaad een kwast en verf. Laat de bollen drogen. Tijd voor de volgende stap. Maak een passend gat met een boormachine in de bollen waar een reageerbuisje in kunt steken.  Doe dan de reageerbuisjes in de bollen en klaar. Zo  heb ik vijf bollen gemaakt.

Teken een cirkel van 34,5 cm af op de houten plaat. Deze zaag je uit met de decoupeerzaag. Vijl de houten cirkel mooi rond en schuur de oppervlakte met fijn schuurpapier. Nu is het tijd om te bepalen waar je de bollen wilt plaatsen en op welke hoogte. De kleine bollen gebruik je voor de dunste houten staaf (4 mm). Dan zaag je de houten staven op de juiste hoogte af. Let wel op dat een gedeelte van de houten staaf in de piepschuim bol en in de houten bodem wordt gestoken! Maak dan  aan één kant een punt (in de vorm van een potlood) met het stanleymes. Deze steek je in het midden van de piepschuim bol. Dit doe je bij alle op maat gemaakte houten staven.

 

 

Nu maak je het juiste grote gat in je houten cirkel (zie maten van je houten staven). Zo weet waar je alles wilt hebben staan. Teken dit bijvoorbeeld eerst uit op je houten cirkel met een potlood, dit kan je weer gemakkelijk weg schuren. Boor de gaten en nu is het tijd om de bollen op hun plaats te zetten. Nu gaan we met de mooie exotische anthuriums aan de slag. Steek maximaal twee anthuriums in een buisje, anders kun je de stelen beschadigen en krijgt de bloem niet voldoende water. Controleer wel om de dag of er nog genoeg water in het buisje zit! Steek de anthuriums op diverse hoogtes zodat het een speels effect geeft aan je “kunstobject”. Gebruik niet te veel anthuriums in het stuk, zodat elke bloem mooi tot zijn recht komt.

 

 

 
Eindresultaat met de exotische anthuriums

Wanneer je het “kunstobject” plaatst in je interieur geeft het al veel vrolijkheid. Maar om nog meer in de zomerse sferen te blijven kun je lekker over de top gaan! Zo heb ik nog een verwilderd boeket in de vaas gestoken gecombineerd met her en der mooie anthurium planten. Deze zijn ook makkelijk in onderhoud en als je ze elke week of om de week een scheutje water geeft (wees voorzichtig, hij houdt niet zo van natte voeten. Gebruik bij het verpotten bijvoorbeeld hydrokorrels) zijn ze al blij. Wel gecombineerd met de juiste hoeveelheid voeding. Wat ik al eerder heb gezegd, het is een tropische plant, dus hij houdt van temperaturen rond de 20 tot 22 graden. Zo ziet het er toch weer zomers uit in het interieur, vindt je niet?

 

 

 

P.s. Ik weet dat deze blog gaat over de zomer vast houden, maar voor de mensen die al met hun hoofd  bij de kerst zitten heb ik ook leuke inspiratie met de anthurium klik hier voor het resultaat.

 

Wat is jouw favoriete anthurium soort?

Liefs Sanne

 

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Anthuriuminfo . De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

 

 

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.