Mosterd, basis recept met een zoet tintje. Eten is weten.

mosterd

Eten is weten!

We leven tegenwoordig in een maatschappij waarbij de meeste mensen graag willen weten wat ze eten en waar het vandaan komt. Heel logisch vind ik zelf!

Daarom heb ik deze nieuwe kookrubriek toegevoegd aan het blog. Hoe leuk is het om juist meer zelf te maken en je uit te dagen zonder alle potjes en pakjes die je tegenwoordig overal ziet.

Terug naar de basis en zelf maken hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten. En is altijd ook lekkerder en smaakvoller!

Deze week ga ik aan de slag met mosterd, waar komt het vandaan hoe maak je het en hoe geef ik hier mijn eigen twist aan?

Hoe is mosterd ontstaan?

Van de Egyptenaren weten we dat zij tijdens de maaltijden op mosterdzaadjes kauwden om daarmee een vlotte spijsvertering te bevorderen.
In ons werelddeel zijn het waarschijnlijk de Grieken geweest die voor het eerst mosterd maakten. In het Verre Oosten was mosterd toen al bekend. De Chinezen eisen die eer voor zich op.
Zowel bij de Grieken als de Romeinen was mosterd erg populair. De Romeinen gebruikten het trouwens niet uitsluitend als smaakmiddel. Zij kenden er ook geneeskrachtige eigenschappen aan toe. Zo gebruikten ze mosterd bij reumatische en andere aandoeningen. Daartoe legden zij compressen met hete mosterd op de aangedane gewrichten, waardoor enige verlichting werd verkregen. 


Basis Mosterd recept:

Ingredi├źnten:

100 gram geel mosterdzaad
300 ml appel azijn
5 gram kurkuma
snuf fijn zeezout
2 eetlepels honing

Hoe ga je te werk?

Giet alle ingredienten in een schoon glazen potje of weckpotje en laat dit eerst 3 dagen rijpen buiten de koeling.

Na 3 dagen hebben de mosterdzaadjes alles tot zich genomen en kun je de mosterd fijn draaien in de keukenmachine of in de vijzel.

Ik hou meer van grove mosterd dus ik heb het gevijzeld en mooi grof gelaten.

Deze mosterd smaakt pas echt goed als je het 2 weken hebt laten rijpen, dus dit raad ik erg aan. Als je het buiten de koelkast laat staan word deze milder en in de koelkast juist pittiger.

Na 2 weken als je de mosterd gaat gebruiken en deze aangebroken moet je de mosterd in de koelkast laten staan.

Met deze basis kun je van alles maken, je kunt hieraan ook je eigen smaken en kruiden toevoegen zodat je eigen mosterdlijn ontstaat.

mosterd

Van groene kruiden, rode biet tot aan mierikswortel je kunt het nog zo gek nog niet bedenken. Je kunt bijvoorbeeld om de mosterd iets smeuïger te maken een paar eetlepels groentensap en fijn gesneden beetgaar gekookte groenten hier aan toe te voegen.

Naast allerlei smaakjes toe
te voegen aan de mosterd kun je deze ook gewoon eten bij een blokje kaas of een bitterbal. Maar je kunt er ook natuurlijk een romige mosterdsoep van maken en een tal van verschillende recepten.

mosterd

Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze foodblog vinden en als jullie dit gerecht ook zelf gaan maken, zie ik graag jullie creaties terug op Instagram met de hashtag, #kokenmetronald. Tot de volgende keer!

Culinaire groetjes,

Ronald

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.