Scandinavisch design kunstwerken opzich.

Scandinavisch design ik kan er uren naar opzoek gaan. Opzoek naar de nieuwste items maar ook om mezelf lekker te maken met al het moois wat er te vinden is. De liefde hiervoor is denk ik ongeveer drie jaar geleden helemaal uitgebloeid. Zo werd ik verliefd op de eenvoud, ambacht, strakke lijnen en soms een tikkeltje eigenwijs. Maar hoe begon deze designstroming?

 

 

Het begin van Scandinavisch design.

Deze stroming begon begin van de twintigste eeuw. In deze periode waren er veel kunst veranderingen zichtbaar zoals ook in het industrieel design en de architectuur. Hierdoor ontstonden er weer nieuwe kunststromingen. Zo werd realisme het surrealisme. Toen een heel groot gedeelte van het westen over ging op andere productieprocessen bleven de Scandinaviërs dicht bij hun zelf. En bleven ze de ambacht omarmen. Na verloop van de tijd konden ze niet achter blijven, maar ze hebben wel altijd geprobeerd het kenmerk in ere te houden.

Zo werd er rond de dertigerjaren in Stockholm een tentoonstelling (genaamd: ‘Scandinavian Design’) gehouden, waar al snel gehoor aan kwam over de hele wereld. Op deze tentoonstelling werden alle nieuwe ontwerpen van Scandinavië getoond. Hier is deze stroming ontstaan.

 

 

Scandinavische merken.

We kennen vast wel de bekendste merken van Scandinavisch design, zoals Muuto, HAY, Normann Copenhagen, Menu, Woud maar bijvoorbeeld ook Fritz Hansen en &Tradition. Of dat ik een favoriet merk heb? Eerlijk gezegd nee, ik hou er van om deze te mixen met elkaar. Zo heeft elk merk wel zijn eigen kenmerk(en), ik vind bijvoorbeeld Muuto iets functioneler. Buiten dat het ook verschrikkelijk mooi is! Doordat ik diverse Scandinavische merken met elkaar stijl, versterken de producten elkaar. Zo hebben we veel houten en lichte items in huis staan gecombineerd met een uitgesproken kleur. Eigenlijk typische Scandinavische stijl met een tikkeltje eigenwijsheid. Maar ik vind het wel belangrijk dat alles wel één geheel vormt.

Ik heb nog veel items op mijn verlanglijst en inderdaad geen verlanglijstje… Zo wil ik nog graag de Muuto Platform Tray, WOUD Pause Barkruk, HAY Jug Karaf, Normann Copenhagen Oona Vloerkleed en zo kan ik nog wel verder gaan.

 

 

Heb jij een favoriete Scandinavisch merk/ design? Zo ja, ik ben benieuwd welke dit is of zijn!

 

Liefs Sanne

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met MisterDesign. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

P.S. Fotos komen uit de beeldbank van MisterDesign.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.