Acne behandeling

Acne behandeling

Vul gewoon onze online consultatie in om een recept te krijgen en het medicijn wordt binnen 24 - 48 uur bij je afgeleverd.

- Voorschrift via online vragenlijst
- Duitse medicijnen
- Snelle en betrouwbare service

Medicijnen vanaf €23.80

De juiste acnebehandeling

Bijna iedereen heeft wel eens last van de veelvoorkomende huidaandoening acne. De aandoening kan mild (met af en toe wat puistjes), matig (met ontstekingsknobbeltjes) of ernstig (met knobbeltjes en cysten) zijn. Wat kun je doen als je er last van hebt? Hier geven we je een overzicht van effectieve behandelmethoden.

Naar schatting heeft tot 85 procent van de tieners in de puberteit minstens een lichte vorm van acne. De meeste mensen krijgen er op een bepaald moment in hun leven mee te maken. Acne uit zich meestal als puistjes die vooral op het gezicht, voorhoofd, borst, schouders en bovenrug verschijnen. Acne kan niet alleen bij adolescenten voorkomen, maar op elke leeftijd. Er kunnen veel oorzaken zijn, zoals genetica, schommelingen in de hormoonspiegels, maar ook stress, een hoge luchtvochtigheid en het gebruik van vette of vette verzorgingsproducten. Deze factoren zorgen ervoor dat de poriën van de huid verstopt raken met talg, bacteriën en dode huidcellen.

Acnebehandelingen in de vorm van een crème

De meeste medicijnen die kunnen worden aangebracht op door acne aangetaste huidgebieden zijn crèmes. In principe is een acnecrème een preparaat op basis van olie en water - in tegenstelling tot zalven, die geen water bevatten en meestal op vetbasis zijn.

Veel voorkomende actieve ingrediënten in acne crèmes variëren van onschadelijk benzoylperoxide tot zeer effectieve retinoïden en antibiotica, die zeer selectief gebruikt moeten worden vanwege hun bijwerkingen:

Benzoylperoxide is verkrijgbaar als vrij verkrijgbare producten van bekende merken zoals Clearasil, Stridex en PanOxyl als gel of reinigingslotion.

Het pakt oppervlaktebacteriën aan die acne vaak verergeren. Deze producten irriteren vaak en drogen de huid uit. Hoe lager de concentratie van het actieve ingrediënt, hoe minder de huid geïrriteerd raakt.

Salicylzuur voor acne is vrij verkrijgbaar bij de apotheek als reiniger of lotion. Dit actieve ingrediënt helpt om de bovenste laag van de beschadigde huid te verwijderen. Salicylzuur lost dode huidcellen op en voorkomt zo dat de haarzakjes verstopt raken.

Azelaïnezuur is een natuurlijk zuur dat voorkomt in verschillende granen zoals gerst, tarwe en rogge. Het doodt micro-organismen op de huid en vermindert zwellingen. Crèmes met azelaïnezuur bestrijden acne door de huid chemisch te scrubben. Ze worden meestal een of twee keer per dag aangebracht gedurende enkele maanden. Bijwerkingen zoals een branderig gevoel en schilfering van de huid komen zelden voor.

Retinoïden (vitamine A-derivaten) zoals Retin-A, Tazorac en het bekende preparaat Differin® gel/crème lossen mee-eters op en helpen verstopte poriën voorkomen - het eerste teken van acne. De meeste mensen met acne hebben baat bij een behandeling met retinoïden. Deze crèmes moeten op de aangetaste huid worden aangebracht om de vorming van nieuwe puistjes te voorkomen. De medicatie heeft echter vaak bijwerkingen en is daarom alleen op recept verkrijgbaar bij apotheken. De meest voorkomende bijwerking is irritatie, die meestal verbetert met hydratatie.

Antibiotica (topische soorten zijn onder andere clindamycine en erytromycine) bestrijden oppervlaktebacteriën die acne verergeren en vaak de zwelling bevorderen. Antibiotica zijn vaak effectiever in combinatie met benzoylperoxide. Aczone is bijvoorbeeld een topische gel die ook antibacteriële eigenschappen heeft en kan worden gebruikt voor ontstoken acne. Het wordt twee keer per dag op de huid aangebracht.

Tabletten tegen acne

Er is een heel scala aan tabletten tegen acne die oraal kunnen worden ingenomen en verkrijgbaar zijn bij apotheken op recept of, in sommige gevallen, zonder recept. Orale medicatie wordt meestal overwogen bij matige of ernstige acne, of als uitwendige behandeling niet voldoende verbetering heeft gebracht.

Orale anticonceptiva

Deze hormonale anticonceptiemiddelen kunnen helpen bij puistjes die gepaard gaan met de menstruatiecyclus. Anticonceptiepillen die de hormonen oestrogeen en progestageen bevatten, zijn niet goedgekeurd voor de behandeling van acne, maar hebben vaak als neveneffect dat ze de conditie van de huid verbeteren.

Isotretinoïne en andere retinoïden

Retinoïde tabletten zijn zeer effectief. Ze hebben echter ook veel bijwerkingen. Ze worden normaal gesproken alleen gebruikt als andere middelen niet hebben gewerkt. Het is mogelijk dat acne aanzienlijk verbetert of volledig geneest met retinoïde tabletten. De acne kan echter na het einde van de behandeling weer terugkomen. Retinoïden werken door de talgproductie van de huid te remmen. Daardoor kunnen ze de huid en lippen uitdrogen. Mogelijke bijwerkingen zijn droge ogen en hoofdpijn, gewrichtspijn of rugpijn. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen retinoïden gebruiken, omdat ze het kind kunnen beschadigen en misvormingen bij ongeboren baby's kunnen veroorzaken. Je moet ook uitkijken voor ongewone stemmingswisselingen als je retinoïden gebruikt en je arts hiervan op de hoogte stellen. Iedereen die dit preparaat gebruikt, moet zich bewust zijn van deze risico's! Ongeacht dit is medisch advies en therapeutische ondersteuning aan te raden als acne je psychisch ongemak bezorgt. Isotretinoïne is een bekend retinoïde. Het vermindert de grootte van de talgklieren, wat de vorming van acne tegengaat. De meest voorkomende bijwerking van dit actieve ingrediënt is een droge huid.

Antibiotica

Vooral tetracycline-antibiotica, zoals minocycline en doxycycline, worden vaak gebruikt om matige tot ernstige acne te behandelen. Antibioticatabletten kunnen ontstekingsacne verbeteren als ze enkele weken tot enkele maanden worden ingenomen. Mogelijke bijwerkingen van antibiotica zijn duizeligheid, indigestie en allergische reacties zoals huiduitslag. Antibiotica met het actieve ingrediënt tetracycline of minocycline zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Als een behandeling met minocycline voor meer dan drie weken is gepland, is het noodzakelijk om de bloedwaarden regelmatig te controleren om lever- of nierfunctiestoornissen en hematopoëse in een vroeg stadium te herkennen. Bij antibiotica bestaat ook het risico dat zich resistentie ontwikkelt bij langdurig gebruik, waardoor de medicatie niet meer effectief is.

Hormonen

Een van de belangrijkste oorzaken van acne is de verhoogde productie van het hormoon androgeen of een verhoogde gevoeligheid hiervoor. Bepaalde hormoonpreparaten kunnen de vorming en werking van androgenen remmen en zo de conditie van de huid verbeteren. Er zijn hormoonpreparaten die als speciale acnepillen kunnen worden voorgeschreven. Dergelijke hormoonpreparaten hebben ook een anticonceptieve werking. In het geval van een ernstig geval worden deze hormonen vaak gecombineerd met een crème of zalf die op de huid wordt aangebracht. Deze preparaten worden alleen aanbevolen voor vrouwen die anticonceptie willen gebruiken met een anticonceptiepil. Mogelijke bijwerkingen van hormoonpreparaten zijn hoofdpijn, misselijkheid en veneuze trombose.

Acne zalven en andere lokale behandelingen

In tegenstelling tot een crème is een acnezalf watervrij en heeft het een halfvaste consistentie.

Retinoïden (vitamine A-derivaten) tegen acne zijn niet alleen verkrijgbaar als tabletten om in te nemen of als crème, maar ook als acnezalf om aan te brengen. Samen met benzoylperoxide maken retinoïden deel uit van de basistherapie voor acne. Maar zoals bij de pillen al is gezegd, kunnen deze stoffen schadelijk zijn voor ongeboren kinderen. Moeders die borstvoeding geven kunnen dergelijke zalven ook beter niet gebruiken.

Er zijn ook zalven tegen acne verkrijgbaar met antibiotica (zoals clindamycine en erytromycine) als actieve ingrediënten. Deze worden gebruikt om uitwendig aan te brengen in milde en matige gevallen. Ze werken door bacteriën op de huid te bestrijden.

Acnebehandeling van de aangetaste gebieden kan ook worden ondersteund met een peeling die de huid vernieuwt. De natuurlijke fruitzuren die hiervoor worden gebruikt zijn alfahydroxyzuren, melkzuur, citroenzuur, mandelzuur, wijnsteenzuur en appelzuur. Een peeling wordt aangebracht door deze op een deel van de huid aan te brengen en vervolgens de voorgeschreven tijd te laten zitten.

Exfoliatie zorgt ervoor dat de bovenste lagen van de huid afschilferen. Dit werkt als een preventieve maatregel tegen blijvende littekens veroorzaakt door keratinisatie. Correct aangebrachte peeling vermindert het aantal huidoneffenheden. De huid ziet er daarna frisser uit.

Andere methoden voor uitwendige acnebehandeling

Verschillende dermatologen, maar ook schoonheidsspecialisten, bieden verschillende vormen van uitwendige acnebehandeling aan. Acne kan worden behandeld met ijs of stoom. Soms is het nodig om de puistjes of abcessen operatief te openen. Bestraling met UV-licht of gekleurd licht kan ook worden toegepast. Dit gebeurt meestal regelmatig over een periode van enkele weken. Elke behandeling duurt ongeveer een half uur. De huid wordt bestraald met verschillende vormen van UV-straling of afwisselend met rood en blauw licht. Microdermabrasie is een nieuwe acnebehandelingsmethode die momenteel steeds populairder wordt. De fijnste kristallen worden op de huid geschoten om deze te schuren. Hierdoor wordt de huid strakker en wordt keratinisatie verwijderd.

Wat te doen tegen acne?

Er zijn veel antwoorden op de vragen "Wat te doen tegen acne?" en "Wat helpt tegen acne?", die verschillen afhankelijk van de persoon, het huidtype en de ernst van de aandoening. Idealiter zou een arts de oorzaken en individuele omstandigheden (waaronder allergieën) tot op de bodem moeten uitzoeken om de beste behandeling voor te schrijven.

De verschillende opties voor acnebehandeling kunnen grofweg worden onderverdeeld in uitwendige (topische) acnebehandeling (bijvoorbeeld met zalven en peelings) en holistische (systemische) acnebehandeling met inwendige medicatie.

Tegenwoordig zijn er veel producten verkrijgbaar in apotheken, drogisterijen en supermarkten voor zelfstandige acnebehandeling. Deze omvatten zalven, crèmes, waslotions en pleisters. Voor milde acne kunnen deze milde behandelingen voldoende zijn vanwege hun antibacteriële werking. In ernstigere gevallen bieden ze echter geen genezing. Als de huidaandoening verergert, moet je zeker een arts raadplegen!

Veelgestelde vragen over acne

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt meestal veroorzaakt door een onbalans van androgene hormonen, die actief worden tijdens de tienerjaren. Andere factoren kunnen zijn bacteriën op het huidoppervlak en vetzuren in de talgklieren. Andere mogelijke oorzaken zijn schommelende hormoonspiegels, regelmatig contact van de huid met olie, stress en sommige medicijnen. Sommige voedingsmiddelen worden ook in verband gebracht met acne.

Kan mijn acne blijvende littekens veroorzaken?

Ja, soms kan dit gebeuren. Littekens ontstaan wanneer acne de diepere lagen van de huid beschadigt. Ontsteking beschadigt de poriën, waarvan de wanden afbreken. Veel ogenschijnlijk permanente littekens kunnen worden verwijderd door chemische peelings, dermabrasie en laserbehandelingen. Als ook dit niet helpt, is het mogelijk om acnelittekens operatief te verwijderen.

Hoe goed kan acne worden behandeld?

Zelfs ernstige vormen van acne kunnen tegenwoordig meestal goed worden behandeld. Zelfs vrij verkrijgbare medicatie kan helpen bij milde vormen. Het type behandeling hangt af van de ernst van de aandoening, het type acne en vele individuele kenmerken. Verschillende medicijnen en therapieën hebben bewezen effectief te zijn. Ze richten zich op de onderliggende oorzaken van acne. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het zinvol zijn om verschillende soorten behandelingen te combineren.

Bronnen