Wat is acne?

Acne behandeling

Acne is een van de meest voorkomende huidziekten. Acne is vooral bekend in de puberteit, maar ook veel volwassenen hebben te maken met verschillende vervelende vormen van acne. Hier vind je antwoorden op de vraag: Wat is acne en hoe ontstaat het? Maar dat is niet alles: we laten je ook behandelmogelijkheden en medicijnen zien die je leven met acne makkelijker kunnen maken.

Naar schatting heeft ruim vier procent van de volwassen bevolking in meer of mindere mate last van acne. Dit heeft niet altijd alleen invloed op de huid, maar kan ook erg belastend zijn voor de psyche. Wie het niet vroeg genoeg aanpakt, riskeert ook blijvende littekens in het gezicht.

Zugelassene und bewährte Medikamente zur Akne-Behandlung verfügbar

Klinisch beeld en soorten acne

Het beste antwoord op de vraag: "Acne, wat is het?" is gewone acne (acne vulgaris). Dit type acne is het meest voorkomende klinische beeld. Het gaat om de vorming van mee-eters, ontstekingspuisten, puistjes of bultjes, meestal in het gezicht, met variërende ernst.

In sommige gevallen kunnen echter ook andere gebieden worden aangetast, bijvoorbeeld de rug, het decolleté, de bovenarmen of de liezen. Mannelijke geslachtshormonen, bekend als androgenen, zijn betrokken bij de ontwikkeling van deze puistjes bij acne vulgaris.

Daarom komt acne vaker voor en is het vaak meer uitgesproken bij jongens dan bij meisjes. Acne gaat maar zelden gepaard met lichamelijke symptomen. In ongeveer een derde van de gevallen zijn de symptomen zo ernstig dat een arts de acne moet behandelen.

Een overzicht van de verschillende soorten acne

Acne vulgaris

Gewone acne ontstaat tijdens de puberteit en wordt veroorzaakt door hormonen. Als het niet behandeld wordt, geneest het meestal vanzelf na de leeftijd van 24 jaar. Het komt zelden voor dat het doorgaat tot in de middelste levensjaren. Als het goed behandeld wordt, kunnen de symptomen relatief snel verdwijnen. Er zijn drie verschillende gradaties van ernst van acne vulgaris:

  • Acne comedonica, als lichtste vorm (milde acne). Er komen alleen meer mee-eters op het gezicht voor, die zelden ontstoken raken. Dit gebeurt meestal alleen als je ze zelf probeert te verwijderen.
  • Acne papulopustulosa is de matige vorm. Mee-eters en ontstoken puistjes verschijnen in het gezicht en vaak ook op de rug.
  • Acne conglobata is de ernstigste vorm van de ziekte. Er ontstaan ook licht ontstoken bultjes die na genezing littekens achterlaten. Acne fulminans is de naam voor het ziektebeeld waarbij ook koorts en gewrichtsontsteking voorkomen.

Acne bij pasgeborenen (acne neonatum)

Kleine mee-eters zijn te zien op de wangen van de pasgeborene. Ze verdwijnen weer in de eerste weken en hoeven niet behandeld te worden.

Acne bij baby's (acne infantum)

Tussen de derde en zesde maand verschijnen er gelige puistjes op het voorhoofd en de wangen. Deze schimmelacne op de wangen moet behandeld worden door een arts, er kunnen littekens ontstaan en de kans is groot dat het kind op latere leeftijd last krijgt van acne vulgaris.

Acne inversa

De termen zweetklierabces of zweetklierontsteking worden ook wel synoniem gebruikt. Het is echter eigenlijk een ontsteking van de talgklieren in de haarzakjes. Abcessen of fistels komen herhaaldelijk voor in de liesstreek, in de genitale zone en in de okselstreek.

Mallorca acne (acne aestivalis)

Door een allergie voor licht verschijnen er veel kleine puisten, meestal in het decolleté en op de armen.

Andere soorten acne

Sommige vormen van acne en aandoeningen die verband houden met acne zijn eerder allergische huidreacties als gevolg van specifieke chemische stoffen. De huidirritaties in de vorm van puistjes en pustels worden meestal veroorzaakt door huidverzorgingsproducten of medicatie.

Wat veroorzaakt acne?

Er zijn drie hoofdoorzaken van acne:

  • Schommelingen in de hormoonhuishouding (verhoogde afgifte van androgenen)
  • Chemische prikkels van buitenaf (verzorgingsproducten enz.)
  • Genetische aanleg

Andere risicofactoren voor acne zijn bepaalde stresssituaties, bepaalde diëten en toxische stoffen zoals nicotine.

Mee-eters, puisten en puistjes worden veroorzaakt door een overmatige productie van talg en hoornachtige stoffen. Dit laatste verstopt de poriën en de talg hoopt zich op onder de huid. Aanvankelijk ontwikkelen zich gesloten mee-eters. Na verloop van tijd scheurt de huid open en wordt de talg zwart zodra het in contact komt met lucht.

Dit zijn dan de open mee-eters. Bacteriën voelen zich bijzonder thuis in deze talg en vermenigvuldigen zich snel. Terwijl ze de talg afbreken, produceren ze stoffen die op hun beurt ontstekingsreacties uitlokken. Zo ontstaan de ontstoken puistjes en knobbeltjes.

Diagnose: Acne

Meer mee-eters en kleine, rode vlekjes en knobbeltjes op de huid, vooral in de T-zone van het gezicht, wijzen op het begin van acne. De huid is over het algemeen vetter. Als de volgende symptomen zich voordoen, moet je zeker een arts raadplegen voor acne:

  • Als het uiterlijk van de huid plotseling verslechtert
  • Als er grote, ontstoken puistjes ontstaan
  • Als er sprake is van psychisch leed door het uiterlijk van de huid
  • In geval van littekenvorming

Het antwoord op de vraag "Wat is acne?" is dat puistjes, pustels en ontstekingen worden veroorzaakt door hormonale veranderingen en verstopping van de poriën in de huid, evenals de kolonisatie ervan door bacteriën. Acne is daarom niet moeilijk te diagnosticeren.

De huidsymptomen spreken voor zich. Als de bovenstaande symptomen ook in de adolescentie voorkomen, is de diagnose duidelijk. Bij volwassenen, vrouwen met menstruatiecyclusstoornissen, baby's en kinderen is een bloedtest zinvol om de hormoonspiegel te bepalen.

Het verloop van de ziekte

Zelfs als het niet wordt behandeld, verdwijnt normale acne meestal vanzelf op zijn laatst op 25-jarige leeftijd. Als de acne echter wordt behandeld, kan dit het genezingsproces aanzienlijk verkorten en vooral voorkomen dat er littekens achterblijven.

Als de huidsymptomen tot ver na het dertigste levensjaar aanhouden, spreekt de geneeskunde van hardnekkige acne. Andere hormonale schommelingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of de menopauze leiden soms ook tot de ontwikkeling van acne.

Afhankelijk van de ernst van het ziektebeeld kan dit ook leiden tot aanzienlijke psychische beperkingen. Getroffenen schamen zich en gaan steeds minder met elkaar om. Ze trekken zich terug of raken in een depressie. Er zijn veel maatregelen en remedies om te voorkomen dat acne überhaupt zo ver komt.

Acne behandelen

Hoewel gewone acne vanzelf oplost, kan het beter zijn om het in een vroeg stadium professioneel te behandelen om te voorkomen dat het erger wordt. Als je besluit om dit te doen, moet je echter nog steeds geduld hebben, omdat elk van de hier gepresenteerde therapieën een bepaalde tijd nodig heeft voordat er een zichtbare verbetering is in het uiterlijk van de huid.

Er kunnen verschillende behandelingsopties worden gebruikt om acne te behandelen. De keuze hangt af van het individuele verloop van de ziekte en vooral van de mate van lijden en tolerantie. De drie vormen van therapie zijn

  • Topische therapie (crèmes, zalven, oplossingen enz. voor toepassing op de huid)
  • Systemische therapie (in te nemen medicatie)
  • Radiotherapie

Goedgekeurde en bewezen medicatie voor acnebehandeling

Uitwendige acnebehandeling met medicijnen

Hiervoor worden voornamelijk crèmes, lotions of gels gebruikt. Deze worden gedurende enkele weken op de aangetaste huidzones aangebracht. Preparaten voor de behandeling van acne zijn verkrijgbaar in drogisterijen en apotheken. Voor sommige is een apotheek of recept nodig.

Over het algemeen zijn er vier verschillende actieve ingrediënten:

  • antibiotica
  • azelaïnezuur
  • benzoylperoxide (BPO)
  • retinoïden

Voor eenvoudige puberale vormen van acne kan het voldoende zijn om geschikte antiseptische was- en verzorgingsproducten te gebruiken. Sommige van deze producten bevatten salicylzuur. Dit is bedoeld om de poriën weer te openen zodat de talg kan weglopen. Er is geen wetenschappelijke bevestiging van dit effect.

Antibiotica

Als eenvoudige huidverzorgingsmaatregelen niet volstaan, als het uiterlijk van de huid verslechtert, de puistjes ontstoken raken en het leed toeneemt, kan het nodig zijn om antibiotica toe te dienen om het aantal bacteriën te verminderen. In de meeste gevallen zijn dit erytromycine, tetracycline of clindamycine. Het aanbrengen van deze crèmes voorkomt verdere kolonisatie van de bacteriën en vermindert de ontsteking.

Deze crèmes worden meestal acht tot twaalf weken gebruikt, afhankelijk van de instructies op de bijsluiter. Voor deze crèmes is een doktersrecept nodig. Je kunt deze crèmes rechtstreeks bij DoktorABC bestellen - inclusief een doktersconsult voor het recept.

Azelaïnezuur

Crèmes op basis van azelaïnezuur hebben ook een recept nodig. Het actieve ingrediënt azelaïnezuur heeft een drievoudige werking: antibacterieel, ontstekingsremmend en het lost mee-eters op en opent ze. Huidirritatie kan optreden, maar de medicatie wordt over het algemeen goed verdragen.

Benzoylperoxide

BPO, zoals het vaak wordt afgekort, heeft een antibacteriële werking en vermindert de kolonisatie van de huid met ontstekingsbacteriën. Het wordt meestal gebruikt in concentraties tot maximaal tien procent. Benzoylperoxide kan als bijwerking een droge, trekkerige huid en roodheid veroorzaken. In dit geval moet een lagere concentratie worden gekozen. Deze producten kunnen ook heel goed gecombineerd worden met antibiotische crèmes en retinoïden. Crèmes op basis van benzoylperoxide zijn niet op recept verkrijgbaar.

Retinoïden

Retinoïden zoals isotretinoïne of adapaleen zijn verwant aan vitamine A. Ze werken ontstekingsremmend. Ze maken ook mee-eters en puistjes open. Dit effect wordt comedolytisch genoemd. Voor deze crèmes is een recept nodig. Bijwerkingen kunnen zijn: roodheid en schilfering van de huid en een verhoogde gevoeligheid voor UV-straling.

Differin® crème is bijvoorbeeld een crème op recept met het actieve ingrediënt adapaleen. Het bevat adapaleen, een retinoïde van de derde generatie. Een crème met een combinatie van adapaleen en benzoylperoxide is Epiduo® Gel, die ook op recept verkrijgbaar is. De crèmes worden eenmaal per dag ('s avonds) dun aangebracht op de aangetaste gebieden. De eerste positieve veranderingen in het uiterlijk van de huid zijn na ongeveer twee weken zichtbaar.

Medicijnen

Orale medicatie kan ook helpen bij ernstige acne. Er zijn drie groepen actieve ingrediënten waaruit je kunt kiezen: Antibiotica, hormoonpreparaten en retinoïden.

Antibiotica

Ze worden over het algemeen gebruikt voor ernstige, inflammatoire acne en zijn alleen op recept verkrijgbaar. Mits er nog geen resistentie is ontwikkeld, werken de antibiotica tetracycline en minocycline vrij betrouwbaar tegen de acnebacterie Propionibacterium acnes. Ze worden in tabletvorm ingenomen gedurende een periode van vier tot zes weken.

Huidirritatie treedt niet op. Deze antibiotica hebben echter, net als alle andere, bijwerkingen. Ze moeten in overleg met een arts worden ingenomen. Deze medicijnen kunnen alleen op recept worden besteld. Je kunt deze acne medicijnen bestellen via DoktorABC met een voorafgaand online doktersconsult.

Hormoonpreparaten

In het geval van hormonale acne wordt verbetering bereikt door de afgifte van androgenen te remmen. Het slikken van een anticonceptiepil kan acne bij jonge vrouwen vaak doen verdwijnen. In dit geval is het het progestageen dat de androgenen tegenwerkt. Er bestaan speciale, huidverbeterende pillen zoals Belara®, Petibelle® of Yasmin®. Voor alle anticonceptiemiddelen is een recept nodig.

Retinoïden

Systemisch gebruik, d.w.z. het innemen van een retinoïde-bevattend medicijn, wordt alleen aanbevolen als alle andere middelen hebben gefaald. Ze verminderen de talg- en hoornproductie, hebben een ontstekingsremmend effect en verdrijven bacteriën. Deze medicijnen, bijvoorbeeld met het actieve ingrediënt isotretinoïne, zijn alleen op recept verkrijgbaar en mogen alleen onder strikt medisch toezicht worden ingenomen. Ze hebben een aantal ernstige bijwerkingen.

Radiotherapie

Het is algemeen bekend dat een dagje in de zon puistjes prachtig kan tegengaan. Dit is echter niet bepaald de gezondste therapie en frequente bezoeken aan de zonnebank zijn ook niet aan te raden. Een alternatief is fototherapie in een dermatologische praktijk. Andere bestralingsmogelijkheden zijn selectieve UV-lichtbestraling met gekleurde lichttherapie. Hierbij worden UVA- en UVB-stralen afgewisseld met blauw en rood licht. Een volledig nieuwe procedure is microdermabrasie, een soort ultramoderne peeling met fijne kristallen.

Professionele bestraling is echter ook belastend voor de huid. Een blijvende genezing van acne met behulp van deze procedures is nog niet wetenschappelijk bevestigd.

Zelfhulp en preventie

De juiste huidverzorging

Ongeacht voor welke acnebehandelingsmethode je uiteindelijk kiest, is het belangrijk om tegelijkertijd een goede gezichtsverzorging te volgen.

Dagelijkse reiniging

Reinig je gezicht dagelijks met water en een milde gezichtstoner zonder oppervlakteactieve stoffen. Het is niet nodig om de huid te desinfecteren. Verwijder dagelijks make-up voordat je naar bed gaat zonder resten achter te laten. Wees voorzichtig, vette zalven en crèmes verstoppen de poriën! Vervang gezichtshanddoeken regelmatig. Gebruik crèmes op waterbasis en alkalivrije zeep.

Peelings

Peelings verwijderen de bovenste lagen van de huid en werken tegen de verhoorningsstoornissen van acne. Je moet echter niet meer dan twee keer per week scrubben. Er zijn peelings met fruitzuren (alfahydroxyzuur, AHA) op de markt - speciaal voor acne.

Niet doen!

  • Mee-eters en puistjes zelf uitknijpen (het is beter om naar een schoonheidssalon of dermatologische praktijk te gaan)
  • Het gezicht te vaak en te intensief reinigen of desinfecteren
  • Verkeerde make-up en cosmetische producten gebruiken (vraag altijd een specialist naar geschikte producten)
  • Je gezicht niet te vaak aanraken met je handen

Dieet en levensstijl

De behandeling van acne kan ook worden ondersteund met de juiste voeding. Er is een verband vastgesteld tussen een hoge consumptie van zuivelproducten, een dieet met veel suiker en een verhoogde incidentie van een onzuivere huid. Het is beter om veel fruit en groenten te eten en altijd voldoende te bewegen in de frisse lucht. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Vermijd negatieve stress en vooral giftige stoffen zoals nicotine en alcohol. Een algemeen gezonde levensstijl ondersteunt een heldere teint.

Goedgekeurde en bewezen medicatie voor acnebehandeling

Bronnen